Fűtési módok

Fűtés gázzal

Sok ember dönt a gázfűtés mellett, mivel számtalan előnye van és szinte már minden településen hozzáférhető.

A gáz­készülékek felállítására, beszerelésére, összeszerelésére a következő irányelvek vonatkoznak:

  • megegyezés a gázművekkel a földgáz szolgáltatásáról;
  • azon feltételek elfogadása, amelyeket a gázművek határoz meg a beszerzéssel kapcsolatban;
  • kiviteli terv készítése az érvényes előírások alapján;
  • a kiviteli terv gázszolgáltató szakembere által történő felülvizsgálata;
  • kivitelezés gázregisztrációs igazolvánnyal rendelkező vállalkozókkal;
  • a nyomáspróba és a felülvizsgálat elvégzése a területileg illetékes gázszolgáltató és a gázszerelést végző kivitelező közreműködésével történik (Magyarországi gázszolgáltatók: FOGAZ, TI GÁZ);
  • gázóra felszerelése és az adott gázkészülék beüzemelése. (A be­üzemelést az adott gázkészüléket gyártó cég szervizhálózatába tartozó szerződött szervizes vállalkozók végzik. A beüzemelő szakembereket a készülékeket gyártó cégek magyarországi műszaki képviselete folyama­tosan kiképzi az általuk gyártott gázkészülékek beüzemelésére és speciális javítására.)

 

Fűtés elektromos energiával

A mai energia­árakon Magyarországon nappali villamos energiával a legdrágább fűteni. Ha elektromos energiával kívánunk fűteni, akkor szükségünk van az elekt­romos művek által adott engedélyre. Ezért nem árt megismerkedni a bekapcsolás feltételeivel, ill. a szolgáltatásokkal. Magyarországon a villamos energia vételezését, új bekapcsolását és a bővítését az illetékes áramszolgáltató Rt.-nél kell igény szinten kezdeményezni, hol, milyen célra milyen teljesítményt kíván valaki igénybe venni.

 

Fűtés szilárd fűtőanyaggal

A szénnel, ill. fával való fűtésnek sok hátránya van, még ma is használatos ez a fajta fűtés és biztos, hogy még sokáig használatban marad. Ugyanis ezekkel az anyagokkal általában nem a fő fűtőrendszert táplálják, ezek jobbára ma már inkább csak kiegészítő fűtésre szolgálnak, pl. a kandallókban. Itt nem annyira a hőszerzés a lényeg, mit inkább a tűzmelletti hangulat.

Régebben a klasszikus és széles körben használt kályháknak nem volt éppen a legmegfelelőbb a szerkezete. Kis hatékonyságuk és más hátrá­nyaik miatt ma már kiszorultak a piacról. Ám a folyamatosan égő és auto­matikus szabályozással szerelt kályhák üzemeltetése már gazdaságosabb volt. Mivel azonban e kályháknál gyakran túlfűtés következett be, eltűntek.

A háztartásokban meglévő üzembiztos vegyes tüzelésű kazánokat a gáz­fűtésre áttérés esetén is célszerű fenntartani. Tavaszi, őszi időszakokban alkalmas a családi házakban felgyülemlő háztartási hulladék (papír, rongy, fa) elégetésére, amikor még a gázfűtést nem indították el, vagy már lezár­ták. Szerelés-technikailag csak egy elzáró szerelvényt kell a rendszerbe építeni, amit egyszerű nyitás-zárással lehet átállítani, attól függően, melyik kazánnal akarják a fűtési rendszert üzemeltetni.

 

Hőszivattyúk

Napjainkban már sok cég gyárt hőszivattyút, a választék rendkívül bősé­ges. A meleg vizes padlófűtési rendszerekhez általában levegő/víz, víz/víz vagy föld/víz módszerrel működő szivattyút használnak. A fel­sorolt típusok megfelelő mennyiségű hőenergiát tudnak szolgáltatni a padlófűtéshez, alkalmasak a fűtővíz melegítésére. A hőszivattyút olyan esetben alkalmazhatjuk, ha nagy mennyiségű, kis hőmérsékletű hőener­gia áll a rendelkezésünkre. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű levegőre, vízre vagy nagy talajfelületre van szükség, amely hőt vesz fel és ezt továb­bítja a hőszivattyúval a fűtési rendszerbe. A levegő/víz hőszivattyú hátrá­nya, hogy nem működik minden időjárási helyzetben, télen, a nagy hideg jelentősen csökkenti hatékonyságát és teljesítményét. Kis hőmérsékleten (fagypont alatt) a hőszivattyú teljesítménye annyira lecsökken, hogy már nem biztosít elég hőenergiát a padlófűtés üzemeltetéséhez, már nem képes megfelelő hőmérsékletre melegíteni a fűtővizet. Ilyen esetben a hőszivattyút ideiglenesen hagyományos kazánnal kell helyettesíteni.

 

Napelemek

A napenergia környezetvédelmi szempontból „tiszta" energiának számít, amely a legkisebb mértékben szennyezi a környezetet. Felhasználása a fű­tési rendszerekben nem új keletű dolog. A több négyzetméter felületű napkollektorokat, amelyek felfogják a napenergiát, általában a házak tetején helyezik el, az így nyert energiával melegítik a fűtővizet, de alkal­mas használati meleg víz előállítására is.

 Minden a fűtésszerelés témakörben!

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info