Fűtési rendszerek szabályozása

Napjainkban nincs olyan fűtőrendszer, amelynek teljesítményét ne lehetne valamilyen módon szabályozni. Ezt többféle módon tehetjük meg.

Az időjárásfüggő elektromos szabályozó

Az időjárásfüggő szabályozó a fűtési rendszer részegységeinek egyike, amelynek célja az energiamegtakarítás és a fűtési rendszer optimális, komfortos vezérlése. A szabályozó a fűtési rendszer fontosabb paraméterei (hőmérsékleti értékek) alapján határozza meg a szükséges beavatkozásoksorrendjét és mértékét. A korszerű időjárásfüggő szabályozók éves automatikus üzemet biztosítanak úgy a fűtési rendszer, mint a használati meleg-víz-rendszer részére. Rendeltetés és kivitelezés szempontjából többféle szabályozó létezik. Az időjárásfüggő szabályozó a kazánházban helyezkedik el.

 

Programozható időjárásfüggő fűtésszabályozó

A szabályozón nappali és éjjeli helyiséghőmérséklet állítható be, amelyek váltását heti fűtési programmal lehet előírni. Afűtési időprogramot a felhasználó megtervezheti. A szabályozó méri a külső hőmérsékletet, és az épület hőtani tulajdonságait figyelembe véve kiszámítja és beállítja a fűtővíz hőmérsékletét. A fűtővíz automatikusan követi a külső időjárás változását, így az épület helyiségeiben folyamatosan biztosítja a kívánt helyiség-hőmérsékletet.

Nagyon fontos a nagy tehetetlenségű padlófűtéseknél a hőmérséklet-ingadozás elkerülése. A külső hőmérséklet hatását befolyásolja a napsütés és a szél is. A szabályozókhoz kapcsolható szél- és napsugárzás érzékelő is, amelyek hatását számításba veszi.

A fűtővíz hőmérsékletét méri a szabályozó, és motoros szabályozószelep vezérlésével beállítja a számított szükséges értékre. Az ingadozásmentességet a beépített elektronikus visszavezetés biztosítja.

Az automatikus üzem mellett lehet kézi vezérlést is alkalmazni.

Ezért készítettek olyan szabályozókat, amelyek a fűtött helyiség levegőjének hőmérséklete alapján korrigálják az előremenő fűtővíz hőmérsékletét. Ezek az ún. helyiség-hőmérséklet kompenzált időjárásfüggő szabályozók.

A fűtésre tehát a referenciahelyiségben elhelyezett beltéri egység van hatással. A többi helyiségben célszerű termosztatikus radiátorszelepekkel szabályozni a hőmérsékletet. A referenciahelyiségben termosztatikus szelepet felszerelni nem szabad, ill. ha fel van szerelve, azt teljesen ki kell nyitni.

Egyes időjárásfüggő szabályozók alkalmasak a fűtési kör szabályozása mellett a használati meleg víz hőmérsékletének szabályozására is. Ekkor a kazánszabályozás a fűtés és a használati meleg víz együttes hőigényének figyelembevételével történik.

A víz hőmérsékletét a referens helyiségben elhelyezett termosztát szabá­lyozza. A többi helyiségben radiátorszelepekkel lehet szabályozni a hőmérsékletet.

A dinamikus szabályozóval szabályozni lehet a melegvíz-tartályban levő felmelegedését, méghozzá a fűtésre szolgáló víz hőmérsékletének szabályozásától függetlenül.

A kazángyártók az általuk forgalmazott készülékekhez a kazánba pon­tosan illeszthető, beköthető időjárásfüggő szabályozókat is forgalmaznak. Célszerű a kazánhoz ajánlott szabályozót megvásárolni.

 

Helyiséghőmérséklet-szabályozó (szobatermosztát) elhelyezése, alkalmazása

A legtöbb fűtőrendszert termosztáttal szabályozzuk. Ez a berendezés a levegő hőmérsékletét méri, és ez alapján ad utasítást a fűtőrendszer be­kapcsolására vagy leállítására, a pillanatnyi teljesítményének fokozására vagy csökkentésére.

A rendszer szabályozásához fontos tényező a termosztát elhelyezése. A szabályozót mindig falra szereljük, a legmegfelelőbb magasság 120.. .150 cm a padló felett. Ügyeljünk arra, hogy működését ne befolyásolja világítótest, fűtőtest vagy klímaberendezés. Nem lenne megfelelő a fűtőrendszer szabályozása, ha a termosztát műkö­dését hőforrás vagy az ablakon beszivárgó hideg befolyásolná, mivel az ilyen esetben a helyiségben nem az objektív hőmérsékletet mérné. Nap­jainkban sok különböző típusú termosztát kapható. Az igényesebb vásár­lók programozható berendezést is kaphatnak, ezek lehetővé teszik a kí­vánt hőmérséklet beállítását a nap bizonyos órájára. Megkülönböztetünk egy napra vagy egy hétre előre programozható berendezéseket.

Az egyszerűbb termosztátokkal csak a helyiség kívánt hőmérsékletét tudjuk beállítani. Az „intelligens" berendezések memóriája több adat tárolására is alkalmasak, a termosztát ezek alapján szabályozza a helyiség levegőjének hőmérsékletét. A beállított adatok helyességét a termosztát kijelzőjén ellenőrizhetjük. A szobatermosztát feladata, hogy a beállított hőmérsékletet automatikusan tartsa, és a fűtőkészüléket vezérelje.

A szobatermosztátot a fűtésszabályozás szempontjából „kitüntetett" helyiség falára 1,5 m magasan kell elhelyezni. Ez a helyiség általában északi tájolású legyen. A szobatermosztátot ne tegyük valamilyen hőforrás közelébe, pl. radiátorlámpa, kémény stb. A napsugárzás se érje.

 Minden a fűtésszerelés témakörben!

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info