Padlófűtés

A padlófűtés kialakítható új lakás építésénél és régi felújításakor egyaránt. Ugyanis egy olyan kis hőmérsékletű fűtési rendszernek, mint a padlófűtés, több előnye is van: először is - a hagyományos központi fűtés radiátoraihoz képest - a hő jóval nagyobb felületen sugárzik ki. Másrészt az ilyen fűtés hőmérséklet eloszlása sokkal kellemesebb klímájú helyisé­geket eredményez. S végül az energia megtakarítás sem elhanyagolható. Alapszabályként tekinthető, hogy minél nagyobb a fűtött felület, annál kisebb vízhőmérsékletre van szükség a meleg vizes padlófűtés esetében.

Rendszerint elegendő a padlófűtés vizét 40...45 °C hőmérsékletűre fel­melegíteni. A helyiségek átlagos hőmérséklete a mindenhonnan áramló meleg révén 2 °C-kal csökkenthető a fűtőtestes rendszereknél szokásos­hoz képest. így energia és természetesen költség takarítható meg, mivel minden egyes fok hőmérséklet-csökkentés mintegy 6 % energia megtakarítással jár.

Ha valakinek még a környezet védelme is fontos dolog, az a padló­fűtést természetesen olyan környezetbarát és kedvező energiahasz­nosítású hőfejlesztő berendezéssel kombinálhatja, mint a - lehetőleg harmadik generációs - kondenzációs kazán, napkazán (napkollektor) vagy hőszivattyú.

A padlófűtés csöveihez gyártott műanyagok közül a polibutilén az egyik legjobb anyag. Nagyon jól ellenáll az ütésnek, a súrlódásnak, szakadásnak, hajlítható, könnyű és valószínűleg a legdrágább is. Vannak, akik a padlószerkezetek négyféle kivitelezési módját kínálják.

A padlófűtésben lévő fűtővíz hőmérséklete szabályozható egy négyútú keverőszeleppel is, amelyet az időjárásfüggő szabályozó által irányított szervomotor vezérel. Funkciója és működése hasonló a központi fűtésnél látottakhoz, azzal a különbséggel, hogy a padlófűtésnél a fűtővíz hőmérséklete általában kisebb.

Minden fűtési rendszernek vannak előnyei és hátrányai. A padlófűtésnek több az előnye, mint a hátránya, ennek köszönhető gyors elterjedése. Az előnyök és a hátrányok összehasonlítása alapján az építtető eldönt­heti, hogy a hagyományos, radiátoros rendszert, a padlófűtést vagy a kettő kombinációját választja. A meleg vizes padlófűtési rendszer legfőbb előnyei:

A levegő hőmérsékletének megfelelő eloszlása - A levegő hőmérséklete más a padló közelében és más a magasabban lévő rétegekben. A levegő hőmérsékletének megoszlása függ a fűtés típusától, a hőátadás formá­jától. Valamennyi fűtéstípus, a fűtőtestek minden lehetséges elhelyezé­sének módja, helye közül a legjobb hőmérséklet-eloszlás a padlófűtéssel érhető el. Ennek köszönhetően, a helyiségben tartózkodók közérzete és hőérzete is jobb lesz. Nincs még egy olyan fűtési rendszer, amellyel jobb hőmérséklet-eloszlást lehetne elérni, mint a padlófűtéssel.

A fűtővíz kisebb hőmérsékletű - Egyértelmű, hogy a padlófűtés fűtővizének jóval kisebb a hőmérséklete, mint a konvekciós vagy radiátoros fűtés esetében. Ez további előnynek számít, a fűtőrend­szer elemeinek ugyanis kisebb terhelést kell elviselniük, a fűtőcsövek kisebb mértékű hőtagulásnak vannak kitéve, kisebb hőmérsékletű víz megfelelő hőt ad akkor is, ha a külső levegő hőmérséklete kicsi.

Kisebb fűtőanyag-fogyasztás - A hő sugárzással adódik át, a fűtőrendszer a padlón keresztül melegíti a levegőt, ez jobb hőmérséklet-eloszlást eredményez. Ezeknek a tényezőknek köszönhetően a helyiségben 2...3 °C-kal kisebb hőmérsékleten is jó a közérzet. 1 °C-os hőmérséklet­csökkenés 6 %-os fűtőanyag-megtakarítást hoz, 2...3 °C-os hőmérséklet csökkentéssel tehát 12... 18 %-kal kevesebb fűtőanyagra van szükség. Az egész éves fűtést figyelembe véve a konvekciós fűtéssel szemben az átlagosan 15 %-os megtakarításnak köszönhetően jelentős összeget takarít­hatunk meg.

Pormentes üzemmód - A meleg levegő csak nagyon lassan emelkedik, szó sincs olyan mértékű áramlásról, mint a konvekciós fűtés esetében. Mivel a levegőáramlás jóval lassabb, kisebb mértékben keveri fel a helyiségben lévő port. Higiéniai szempontból tehát nagyon kedvező a működése, elsősorban az allergiás emberek érzik meg a különbséget.

A fűtőrendszer nem foglal helyet - A radiátorok és a konvekciós fűtés egyéb elemei sok helyet foglalnak. A padlófűtés nem foglal helyet, nem is lehet látni, nem hat zavaróan a helyiségben. Ennek köszönhetően alkalmas minden lakószobába, különösen a reprezentációs helyiségekbe.

A padlófűtés kombinálható a konvekciós fűtéssel - Ma már nem okoz problémát, ha az egyik szobát radiátorral akarjuk fűteni, míg a másikban inkább padlófűtést alkalmaznánk. A jól megtervezett fűtőrendszer, minő­ségi alapanyagok használata és a színvonalas kivitelezés biztosítja, hogy ne keletkezzenek gondok a kombinált rendszerű fűtés üzemeltetésével. A műszaki megoldások ma már azt is lehetővé teszik, hogy egy helyiségen belül kombináljuk a konvekciós rendszert és a padlófűtést.

Választhatunk a közvetlen és a tárolós fűtés között - A padlófűtés lehet közvetlen és tárolós megoldású is, ami a radiátoros fűtés esetében elképzelhetetlen. A fűtőszőnyegre terített vékony betonréteg közvetlen fűtést tesz lehetővé, a vastagabb (10 cm vagy ennél is vastagabb) réteg azonban már tartalékolja a hőt, és tárolós rendszerként működik.

Bármekkora felület kifűthető vele - A padlófűtéses helyiségek alap­mérete bármekkora lehet, az egész kicsitől a több száz négyzetméterig terjedhet. Ez a fűtési rendszer lehetővé teszi a külső felületek, például udvarjárda, garázsfeljáró stb. fűtését is.

A padlófűtésnek természetesen vannak árnyoldalai, a fűtőrendszer kivá­lasztásakor ezeket is figyelembe kell venni:

Nagyon pontos munkát igényel - A bebetonozott csövekből, kábelekből vagy elektromos szőnyegekből álló fűtőrendszert a bebetonozást követően már nem lehet javítani, ezért nagyon gondosan kell előkészíteni. A beton feltörésével nemcsak a fűtés elemei sérülhetnek, hanem az épület statikája is megbomolhat. A szerelést ezért nem szabad elsietni, minden szerelési műveletet követően ellenőrizni kell a munka minőségét

A padló nagyon jó minőségű hőszigetelést igényel - Rossz hőszigetelés ese­tén a hő nagy része elszökhet a talajba vagy a padló alatti épületszerkezetbe. Mivel a fűtőtest a padlóba van építve, a hőveszteség sokkal nagyobb lenne, mint a radiátoros fűtés esetében.

 

Hol alkalmazható?

 A sugárzó rendszerű padlófűtés mindenhol alkalmazható, a legkülönbözőbb célra szolgáló épületek legkülönbözőbb helyiségeiben. Általánosságban elmondható, hogy beépíthető mindenhová és alkalmazható mindenhol, ahol a padlócsempe, laminált parketta vagy vékony szőnyeg fektethető, amelyek csak minimális hővezetési ellenállást okoznak.

A lakásokban elsősorban a konyhában, fürdőszobában és egyes lakószobákban alkalmazzák. Beszerelhető azonban az előszo­bákba, benyílókba, garázsokba és más helyiségekbe is. A padlófűtést ugyanis nem kell szobahőmérsékletre beállítani, egyes esetekben elég, ha a helyiséget csak temperáljuk, hogy ne fagyjon meg az ott elhelyezett zöldség, gyümölcs vagy a hidegre érzékeny egyéb anyagok, például festék. Felesleges 20 °C-ra fűteni a benyílót is, a téli időszakban is bőven elég, ha a termosztátot 10 °C-ra állítjuk be.

 

 

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info