Miért érdemes gipszkarton szerkezetet választani?

mert a gipszkarton környezetbarát.

Fő alkotói: a 12 rétegű karton, a gipsz és a víz ter­mészetes anyagok, sem előállításuk, sem beépítésük nem szennyezi a környezetet. Sőt, a keletkező hulladék    környezetkímélő elhelyezése sem okoz gondot. Szárazon, gyorsan, kedvező áron beépíthető szerkezetek és a környezetvé­delmi szempontból is előnyösek, mivel az egészségre nem károsak.

 

mert a gipszkarton nem éghető anyag. 

Gipszkarton lapokból égésgátló falakat, sőt tűzálló fal és mennyezetszerkezeteket alakíthatunk ki.

Továbbá a gipszmagban kristályos formában megkötött víz egy  esetleges tűz esetén „beépített tűzoltóként viselkedik", a gipszmagból elpárolog, és ez a vízgőz lassítja a szerkezet mentén a tűzterjedést.

A gipsz mintegy 20% kémiailag kötött kristályvizet tartalmaz. A gipszkarton lapok különösen alkalmasak passzív (építészeti) tűzvédelmi célokra.

 

mert repedés­mentes felületet adnak,

 

Mivel a környező levegő nedvességtartalmának változásával minimális mértékben tágulnak, ill. zsugorod­nak (ellentétben pl. a lambériával és egyéb fa alapanyagú építőlapokkal).

 

 

   mert költség- és időtakarékos.  

   A szárazépítés sokkal kevésbé időjárás-érzékeny, mint a nedves építési technológiák, így akár télen is elkészíthetők egy új lakóépület belső válaszfalai, álmennyezetei.

   Ugyanakkor a gipszkarton rendszer fajlagos ára is alacsonyabb a hagyományos építési rendszerekénél.

 

 

mert a gipszkarton rendszerből jó hőszigetelő

szerkezet építhető. A közüzemi díjak optimálisra csökkentése ma már nagyon fontos az új otthont építők, a lakásukat bővítők vagy felújítók számára Elsősorban a tetőterek kialakításához hasznosítható a hőszigetelési gipszkarton rendszerek. A gipszkartonnak páraháztartás-szabályozáson túl az a jó tulajdonsága is megvan, hogy átveszi a belső tér hőmérsékletét, emiatt a falfelület nem sugároz hideget, így a helyiséget nem érezzük hidegebbnek, mint amit a szobai hőmérő mutat.

 

mert a gipszkarton rendszer jó hangszigetelő.

A hangszigetelési rendszereken a száraz technológiá­val könnyen és mégis hatásosan javíthatunk. Ásvány- vagy kőzetgyapot, üveggyapot alkalmazásával költségtakarékos hangszigetelést érhetünk el velük. Egy szigetelt, a meglévő szerkezettől függet­len előtétfallal vagy egy kettős (elválasztott bor­darendszerű) válaszfallal (amelynél a fal két oldala hangtechnikailag teljesen elkülönül egymástól) jó hangszigetelési   értékek érhetők el anélkül, hogy a fal teljes vastagságát jelentősen növelnénk.

 

mert az épületgépészeti vezetékek

(vízcső, gáz­cső, elektromos vezetékek stb.) egyszerűen, a fal szerkezetén belül, vésés nélkül vezet­hetők.

Az előtétfalas szerelés során a vésési, horony­javítási munkák elmaradnak, ami felújításoknál, lakott ingatlan esetén előnyökkel jár.

Régi épületek felújításakor is költséget takarít­hatunk meg az előtétfalas szereléssel anélkül, hogy rontanánk a hangszigetelést, hiszen a falakat nem károsítjuk vele.

 

 

mert helytakarékos és újrahasznosítható.

A szerelt válaszfalak kevesebb helyet foglal­nak el a lakás hasznos alapterületéből, mint a hagyományos tégla válaszfalak. Fémprofilokból készült tartóvázakkal viszonylag vékony válasz­falakat is építhetünk belőlük. A korszerű szige­telőanyagoknak köszönhetően az ilyen falak hő- és hangszigetelése csekély vastagságuk ellenére is jó, ezáltal nemcsak a rendelkezé­sünkre álló alapterület használható ki a lehető legjobban, de a lakás is komfortosabbá válik. Szükség esetén minimális munkaráfordítás­sal gyorsan és tisztán elbonthatok, átépíthe­tőek, sőt anyaguk egy része újból felhasznál­ható (ellentétben pl. egy téglafal elbontása során keletkezett rengeteg törmelékével és piszokjával).

 

mert a gipszkarton rendszer jó helyiség klimatizáló.

Mivel a gipszmag gazdag makropórusokban, nagy nedvességtartalmú levegő esetén párát vesz fel, csökkentve ezzel a légnedvesség tartalmát.

A gipszmag nagy mennyiségű párát képes befogadni, ezzel csökkentve a nyári idő­szakban a helyiségek páratartalmát.

Ugyanakkor a téli, száraz fűtési szezonban a párát visszaengedi a helyiség levegőjébe, amitől hőérzetünk javul, ezt a hatást páratartalom­ kiegyenlítő szerepnek hívjuk.

 

mert a gipszkarton rendszer terhelhető.

A gipszkarton lapokkal burkolt falra bárhova rögzíthetünk tárgyakat, lehet az egy kép, polc, lámpa, vagy akár egy felső konyhaszekrény is. A megfelelő lapot és rögzítő­elemet a felakasztott tárgy használatának és tömegének megfelelően kell kiválasztani annak érdekében, hogy a szerkezet megfelelő teherbírását biztosítsuk. Könnyű képek rögzítésére elegendő egy egyszerű szöget beverni. Nehezebb tárgyakat speciális dübelek segítségével rögzít­hetünk. Nehéz konzolos tárgyak (pl. szaniterek, vízmelegítők stb.) rögzítése kiegészítő szerkezetek beépítését, esetleg a falszerkezet megerősíté­sét igénylik,

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info