Akusztika- Gipszkarton hangszigetelő rendszerek, a csend záloga

 

Az akusztikai kényelem alacsony zajszintet jelent, ami számos esetben ennekhiányával kell szembesülnünk.

Zajnak számít minden olyan hang, amely az ember akusztikai kényelmét zavarja.

A zaj ellen közvetlenül nehezen tudunk védekezni és csak ritkán tudunk elmenekülni a zajos helyekről.

Kevés esetben szűntethetjük meg, kapcsolhatjuk ki magát a zajforrást ezért a védekezés közvetett módja a hangszigetelés.

 

A hangszigetelés problémaköre meglehetősen összetett és számos sarkalatos pontja van.

Az újonnan építendő lakóingatlanok részére, létezik egy „akusztikai szabvány” (ez decibelben határozza meg a megfelelő értékeket), ám az építkezések során ilyen, olyan helyzeteknek, ill. érdekeknek tükrében, kérdés, hogy mi valósul meg az előírásokból a gyakorlatban.

Külső szemlélő azt gondolná, hogy csak régi épülteknél jelentkezik ez a probléma, a valóság ennél bonyolultabb.

Számos esetben, a lakóingatlanok tulajdonosai azzal szembesülnek, hogy közös életet élnek a szomszédokkal, az elvárható hangszigetelés hiányának köszönhetően.

Akarva, akaratlanul, kénytelenek vagyunk elviselni a szomszédból áthallatszó nem kívánatos zajokat, mind például: a kád feltöltés zaját, a WC lehúzását, a fürdőszobai éneklést, a hangos tévézést, zenehallgatást, nem kívánatos veszekedéseket, hálószobai történéseket és sorolhatnám a különböző emberi életvitellel kapcsolatos történéseket, amik a megfelelő hangszigetelés hiányában nagyfokú kényelmetlenséget okozhatnak, a mindennapi életünk során.   

 

A legegyszerűbb véde­kezési mód, ha a zaj útjába tömör szerkezetet állítunk.

A nehéz építmény tömege meg­akadályozza az akusztikus ener­gia áthatolását, így a maradék zaj, amely áthalad rajta, már nem terheli az embert.

Ezt a megoldást, a meglévő lakás tulajdonságai sok esetben, nem teszik lehetővé a nehéz és tömör hangszigetelő rendszer megépítését, ill. a kialakítását.

 

A mai kornak megfelelően, rendelkezésünkre álló fejlettebb technológiával építhetünk építőlemezekkel bur­kolt, üreges szerkezeteket, amelyek egyrészt a rögzített lapok rezgése, másrészt a beépített ásványgyapot hangszigetelés segítségével csökkentik a nem kívánatos zaj­szintet.

Az eredmény egy könnyű, tiszta, gyors és meg­lepően hatékony hangszigetelő rendszer létrejötétt eredményezi.

 

Egy nyugodt és békés együttlét kialakítása érdekében, a gipszkarton rendszerek hangszigetelt falai, álmennyezetei, ill. falburkolatai nagyfokú segítséget tudnak biztosítani.

A gipszkarton rendszerek alacsony tömegük és egyszerű kialakíthatóságuk mellett kiváló hangszigetelő képességgel rendelkeznek.

 

Az utólagos gipszkarton hangszigetelő rendszereket, nem csak új lakások kialakítása­kor, hanem régi lakóterek felújítása során, ill. tetőterek beépítésekor is nagyon jól alkalmazhatóak.

 

Az alacsony zajszint egy helyiségben a megfelelően kiválasztott hangszigetelő szerkezetek kialakításával biztosítható, amelyek megakadályozzák a nem kívánatos környezeti zajok terjedését. A jól megtervezett, megfelelő anyagokat és technológiákat alkalmazó, körültekintő kivitelezés, garancia az épület optimális hangszigetelésére.

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info