Tetőtér „az elfelejtett otthon varázsa”

Tetőtérben lakni különlegességnek számít, tetőtéri helyiségek sajátos hangulattal rendelkeznek.  

A tetőtér sajátos világgal rendelkezik, a ferde síkok adta alaphangulat kreativitással fűszerezve olyan lakást eredményezhet, amely valóban ránk szabott.

Korábban azonban nem volt nagy keletje az ilyen fajta lakástípusnak, sok-sok évvel ezelőtt inkább csak tárolóként használták a tetőtér területeit.

Az alacsonyabb belmagasságú részeket számos ötletes megoldás segítségével praktikusan hasznosíthatjuk.

Nem mellékes, hogy a tetőtéri lakások egy része igen meggyőző panorámával is rendelkezik.

 

A különleges terek, melyek a tetőtér ferde síkjainak  köszönhetők, érdekes belsőépítészeti  megoldásokhoz vezethetnek.

A tetőszerkezet helyes kialakítását ferdetetős        szerkezet  esetén több tényező határozza meg, ezért minden építkezést külön, komplex hozzá­állással kell kezelni.

A legjobb megoldások megtalálásához érdemes tetőterek világában jártas kivitelezőt keresni.

Mert hiába választjuk ki a legjobb építőanyagokat, ha a tetőtérben nem lesz elegendő természetes fény, nem szellőzik jól, és nincs biztosítva a megfelelő kitekintés.

 

Hő-hangszigetelés és párazárás

A régebben – 20-30 évvel ezelőtt – készült beépített tetőterek kapcsán sokszor rögtön eszünkbe jutnak azok a problémák, hogy „nyáron elviselhetetlenül meleg van”, télen pedig „hiába fűtünk, hideg van”, vagy tapintásra hideg belső falfelületeket, nedvesedést, penészedést is észlelhetünk.

Ennek hátterében igen komoly hőszigetelés-technikai és páratechnikai hibák sokasága áll.

Az energiahatékonysági szempontok a tetők fokozott hőszigetelését követelik meg. A nyári túlhevülés   problémájának kezelése intenzíven kiszellőztetett légrés kialakítását követeli meg.

A kereskedelemben kaphatok különböző minőségi szigetelőanyagok és tetőablakok segítségével rendkívül hangu­latos és praktikus belső tetőterek alakíthatók ki.

Annak érdekében, hogy télen-nyáron jól érezzük magunkat a tetőtér­ben, biztosítani kell, hogy a tetőszerkezet jól működjön. Ez elsősorban azt jelenti, hogy biztosítani kell a megfelelő hőszigetelést.

Amennyiben a tető biztonsági vízszigeteléssel van ellátva (azaz a párát átengedi), nedves belső terek alakulnak ki, melyeket diffúziós szem­pontból nyitott (cserép) tetőfedőanyaggal láttak el. Ilyen esetekben a tető bármilyen szellőztetése felesleges, ezért a tetőszerkezet teljes mély­sége kihasználható a hőszigetelés elhelyezésére.

Amennyiben szellőztetett tetőszerkezet mellett döntünk, vagy épület­fizikai számítások alapján szükséges a tetőszerkezet szellőztetése, a külső párafékező réteg és a hőszigetelő réteg között (minimum 20 mm-es) üreget kell hagyni.

Emellett biztosítani kell a szabad légáramlást a szellőztető üregben, valamint az eresz melletti és a tetőnyereg melletti tetőrész között.

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a tető nedvesedését, a tető­szerkezetbe párazáró réteget (pl. Isover Vario KM) építhetünk.

A pára­záró réteget a hőszigetelés „meleg" oldalán kell elhelyezni.

A párazáró réteg felszerelésekor rendkívül fontos, hogy a teljes felü­let feszes és hézagoktól vagy kihagyásoktól mentes legyen.

Amennyiben a hőszigetelés sokáig párazáró réteg nélkül marad, fennáll a veszély, hogy a hőszigetelésben lecsapódik a levegő páratartalma. Ez különösen akkor fenyeget, ha a páratartalom az építkezés során alkalmazott nedves technológiáknak (betonozás, vakolás stb.) köszönhetően az építményen belül megnőtt. Az átnedvesedett hőszigetelés hőszigetelő értéke jelentősen csökken.

 

A jó hőszigetelési rendszer kiépítésével nem csak a hőtechnikai problémákat orvosoljuk, hanem egyben a hangszigetelés terén is nagy előrelépést teszünk.

 

A tetőtérbe beépíthető hőszigetelési anyagok nagyon jó hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek.

A tetőtér hangszigetelése nagy segítséget nyújt a külső beszivárgó kellemetlen hangokkal szemben.

A külső zajok, mint például a szomszéd hangos tevékenység, az utca közlekedés, légi közlekedés és más egyéb zavaró tényezők, ezek mind zavaró és kellemetlen hatással lehetnek a mindennapi életünkre.

 

 

"A beszerezhető hangszigetelési rendszerek széles palettájával és egy szakszerű kivitelezéssel, ezen problémák nem létező gondok, egy felelős otthon tulajdonos számára."

 

Gipszkarton a tetőtérben

A elmúlt évtizedekben számtalan kísérlet volt a tetőtéri felületek kiképzése terén, különböző segédanyagok beépítésével.

Sok esetben megpróbálták helyettesíteni a gipszkarton rendszert forgácslapokkal, pozdorjalapokkal, lambériázott felületekkel, de majd minden esetben nagy minőségi és nem utolsó sorban esztétikai kompromiszumok árán került sor a kivitelezésre.  

Az említett jelenség sok ember számára elrettentő példaképpen szolgál egy újabb tetőtér beépítés megvalósításában.

Sajnos a kivitelezési szolgáltatás piacán napjainkban is előfordulnak nem kívánatos „szakemberek”, a gipsz -karton szerelés világában mondván, hogy "ez csak LEGÓ és nem kell nagy tudomány" a tetőtér beépít- -éséhez. Számtalan esetben a helyszínen dolgozó ácsok, vagy kőművesek magukra vállalják a gipszkarton rendszer kiépítését és szerelését a tetőtér kialakítása során, több-kevesebb sikerrel.

A minőségi gipszkarton szerelés a tetőtér beépítése során nagyfokú szakmai felkészültséget és nem utolsó sorban többéves gyakorlatot igényel.

A tetőtér beépítése egyik pillérje a megfelelő szakszerű hőszigetelés, párazárás és nem utolsó sorban a minőségi felületi kiképzés.

Egy biztos, a napjainkban beszerezhető gipszkarton rendszerekkel és egy megfelelő szakmai hozzáértéssel, egy energetikailag gazdaságos, komfortos, kellemes környezetű tetőtér beépítést tudunk megvalósítani.

 

Gipszkarton rendszerek a tetőtér beépítése során:

Vázszerkezetek: szintezett fém- vagy impregnált favázból készülnek, famenetes csavarral rögzített rozsdamentes szintezőkkel, ill. önfúrós csavarozással

Szigetelés: a mai energia árak mellett javasoljuk a 2 x 10 cm hőszigetelő réteg beépítését, párazáró rendszer kiépítésével.

Felületi kiképzés: a megépített és szigetelt felületeket 1-2 réteg 12,5mm gipszkarton lapok burkolásával, nedves helyiségekben pedig impregnált gipszkarton lapokkal végezzük.

A gipszkarton lapokból elkészült felület hézag feltőltése hézagoló zsákos glettelő gipszel, üvegszálas  bandázs megerősítésével történik. Továbbá a kialakított pozitív sarkok kialakítása fém elvédőkkel, hézagoló zsákos glettelő gipszel és üvegszálas bandázs megerősítésével kerül kivitelezésre.

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info