A csempék kiválasztása

A csempe egyrészt tetszetős megjelenésének, hosszú élettartamának és könnyű tisztán tarthatóságának köszönhetően igen kedvelt burkolóanyag. Alkalmazásuk régebben a vizes helyiségekre és a konyhára korlátozódott, mára azonban a háznak szinte minden részén, belül és kívül egyaránt meghonosodott. Ebben nem utolsó sorban a széles választék Is szerepet játszik. A rendkívül sokoldalú kínálat minden ízlésnek és minden alkalmazási területen megoldást kínál, a gondot inkább a bőség zavara okozza, hiszen csempét azért nem csak esztétikai szempont alapján vásárol­unk. Számos olyan műszaki követelmény Is van, amelyet figyelembe kell vennünk, ha azt akarjuk, hogy a csempék hosszú időn át tetszetősek maradjanak.

Finom- és durvakerámia

 A kereskedelmi választék zömét ezek a csem­pék alkotják. Cserépanyaguk lényegében finom­szemcsés, kristályos. Ide tartoznak a csempék (kőagyag lapok) és a greslapok.

A csempék anyaga aránylag puha, fehér, sárgás, esetleg vöröses színű, könnyen meg­munkálható kerámia (égetett agyag). A lapokat általában szárazon sajtolják és 1000 °C-nál nagyobb hőmérsékleten égetik ki. A porózus anyag viszonylag sok vizet felvesz. A csem­péket ezért arról is fel lehet Ismerni, hogy a hátoldalukra cseppentett vizet lassan felszívják. Viszonylag nagyfokú vízfelvételük miatt a csempék kültérre nem alkalmasak. A felvett víz fagy esetén a csempe anyagát szét­feszítené, ezért kizárólag a beltéri helyiségek­be alkalmazhatók. A lakás vizes helyiségeibe is korlátlanul alkalmasak, mivel felületüket máz védi. a csempelap élei és hátoldala pedig elenyésző mennyiségű vizet vesz fel.

    A csempék máza mechanikai terhelésre nem alkalmas. Padló burkolására ezért csak lakások fürdőszobáiban használhatók, ahol mezít­láb vagy puhatalpú papucsban járnak rajta. A padló burkolására alkalmas csempéket egyébként lábat ábrázoló jelképpel külön­böztetik meg.

Azokon a helyeken, ahol a kerámiaburkolaton utcai cipőben is járunk, a burkolásra inkább használjunk mázas greslapokat, amelyeket gyak­ran színben és formátumban a fajanszcsempék­hez illeszkedő kivitelben is meg lehet venni.

A greslapok képviselik tehát a finomkerámia lapok másik nagy csoportját. Ezek anyagát, a csempéktől eltérően 1200 °C körüli hőmér­sékleten tömörre zsugorítják. Ezzel nem csak nagyobb keménységet és terhelhetőséget

lehet elérni, hanem a vízfelvevő képességük is jelentős mértékben csökken: 0,5 %-nál kisebb. Ezek a burkolólapok fagyállók és kültéri fel­használásra is alkalmasak

Agyagcsempék

A fajanszcsempék és greslapok mellett a laká­sokban még ma is használnak agyagcsem­péket is. Ezek általában mázatlanok, színük az égetett agyag természetes színének meg­felelően a sárgás vagy vöröses árnyalattól a barnáig terjed.

Az agyagcsempék különösen jól illenek a vidékies környezetbe. A máz hiánya miatt azonban a foltosodásra hajlamosak. A paraffin-olajjal vagy más foltvédő szerrel való kezelés a foltosodás kockázatát csökkenti, a kezelést azonban Időnként meg kell ismételni.

Durvakerámia

A finomkerámia termékek mellett durva­kerámia burkolólapok is vannak. A „finom" és „durva" megkülönböztetés a nyers massza részecskéinek méretére és a cserépanyag szövetszerkezetének egyenletességére vonat­kozik.

A korszerű gyártás következtében azonban a finom- és durvakerámia közti határok egyre Inkább elmosódnak. Durvakerámián manap­ság a kifejezetten rusztikus jellegű, ún. hasított lapokat értjük.

Beton-, márvány- és kőlapok

A finom- és durvakerámia burkolólapok mellett beton- vagy természetes kőlapok is alkalmazhatók.

A skála a viszonylag kényes márványtól a robusztus természetes kő, pl. gránit-, palalapokon át egészen a betonig és mosottbetonig terjed.

Ezeket a lapokat a márvány kivételével elsősorban külső felületekhez választjuk. Nagy tömörségükés a kerámia burkolólapokhoz képest nagyobb vastagságuk révén különösen alkalmasak a nagy igénybevételnek kitett felületekre (pl. felhajtok, külső felületek, kerti utak). Közvetlenül habarcsba vagy támasztó-lécekrefektethetők.

A  mosottbeton lapokat  főleg autófelhajtókhoz használjuk, de parkolók és teraszok burkolá­sára is alkalmasak. Ezeket betonalapra szok­ták fektetni, de terepen lazán homokágyba is fektethetők.

A mosottbeton lapok kinézetét strukturált felületük határozza meg, amelyet finomabb vagy durvább kavicsból készítenek. Az érdes felület nedves állapotban sem csúszik. Az alap­anyag fagyállósága az ilyen lapokat ideális kültéri burkolóanyaggá teszi.

A beton műkövek szintén a nagy igénybe­vételű kültéri felületek robusztus és olcsó burkolóanyagai.Külső megjelenésüket főleg a bekevert adalékanyagok határozzák meg, de a felület megmunkálása is befolyásolja. A kiváló minőségű, időjárásálló színezőanyagokkal érdekes, színes hatásokat lehet elérni.

A márvány különlegesen nemes és ennek meg­felelően meglehetősen drága anyag, amely szín­ben és minőségben egyaránt nagy választék­ban kapható. A márvány tulajdonképpen mész­kő, ezért a savakra, többek között a savas esőre is érzékeny. Felülete csiszolt állapotban is mikroporózus, ezért a színező-, foltképző anya­gok mélyen behatolhatnak az anyagba. Ez ellen a lapok szigetelőbevonatával lehet védekezni.

A márvány viszonylag puha, ezért padlóburko­lat céljára nem mindenhol alkalmas. Fugázására olyan anyagot kell választani, amely nem tartalmaz karcoló összetevőket.

A pala a szokásos palaszürkétől a sárgás ho­mokszínig sokféle színben áll rendelkezésre. Vannak csiszolt felületű lapok, de olyanok is, amelyeken jól látszik a hasítás jellegzetes képe.

A gránit nagyon kemény és ezért kültéri burko­latnak szintén megfelel.

 

 

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info