Burkolattípusok

A különféle burkolattípusok számtalanféle színben és stílusban kaphatók:

  • Beton. Egyre népszerűbb burkolattípus; felületét festik vagy viaszolják.
  • Kerámia padlóburkolat. Nagy színválasztékban, fényes vagy matt, és általában mázas felülettel kapható.       
  • Gres (kőporcelán). Hagyományos földszínekben és élénk színekben egyaránt kapható. Jó kopásállóságú.
  • Terrakotta. Színe általában téglavörös, narancssárga vagy rózsaszín. Meleg, rusztikus hatású.
  • Mozaik. A mozaikburkolat lehet modern vagy klasszikus. Bármely színben kapható.
  • Pala. Színe sötétzöld, szürkés vagy lilás. Ha nagyon keskeny fugákkal fektetik, rendkívül elegáns felületet képez.
  • Mészkő/homokkő. Színe rendkívül változatos lehet; legtöbbször meleg mézszínű. A kis fugákkal lerakott burkolat elegáns, a nagyobb fugákkal elkészített felület rusztikus hatást kelt.
  • Tégla. Divatos és különleges burkolat; rusztikus vagy ipari hatású.
  • Márvány/gránit. Sima, klasszikus hatású felületet képeznek.
  • Üvegpadló. Az üvegpadló nagyon divatos; az áttetsző felület jól illik a kortárs belsőépítészeti stílusokhoz.

Kerámia és gres ( kőporcelán ) burkolólap

Mindkét burkolólap finomított, illetve finomítatlan agyagból készül, de a greslapok kémiai összetételük miatt anyagukban erősebbek, kisebb a vízfelvevő képességük, ezáltal fagynak kitett és nagy forgalmú helyeken kiválóan alkalmazhatók. Ugyanakkor mindkét burkolattípus kemény, hideg tapintású, ezért érdemes megfontolni a padlófűtés alkalmazását. Egyik típus sem annyira porózus, mint a terrakotta, ezért karbantartási igényük is kisebb. Kerámiacsempéknél fontos a merev, stabil aljzat.

Terrakotta

A terrakotta szó jelentése: „égetett föld”. Mint neve is jelzi, vonzerejét leginkább meleg földszínei, természetes hatása jelentik. A terrakotta burkolólapok agyagból készülnek. Az égetési folyamat során levegőbuborékok maradnak a lapokban, amelyek hőtároló képességgel rendelkeznek. Ennek köszönhetően a terrakotta a „legmelegebb” hidegburkolat. A levegőbuborékok miatt viszont a lapok meglehetősen porózusak, ezért itt feltétlenül szükséges védőbevonat alkalmazása, és a burkolat rendszeres karbantartása. A terrakotta felülete hamar megkopik, de a kisebb-nagyobb hibák csak fokozzák a burkolat patináját.

   A terrakotta burkolatot általában széles fugákkal rakjuk le. A terrakotta burkolat különösen jól illik konyhákba; egy elegáns nappaliba viszont kevésbé ajánlott. Mivel viszonylag meleg érzetet kelt, joggal gondolhatjuk, hogy fürdőszoba burkolatnak is ideális, azonban ez még sincs így, mert a kifröccsenő vízcseppek megülnek a felület üregeiben.

Mozaikpadló

A mozaikpadló az egyik legkülönlegesebb padlóburkolat. Kisméretű, színes csempelapokból épül fel, amelyek latin elnevezése „tesserae” ( „kockák” ). A lapokból készíthetünk egyszerű, geometrikus mintázatot vagy akár festményhez hasonlatos képeket is.

  A túl nagy felületű mozaikpadló nyomasztó lehet. Érdemes inkább kisebb felületen dolgozni. A mozaik alapanyaga általában mázas kerámia, ezért a mozaikpadlók vízhatlanok.

A mozaikpadló kedvelt felhasználási területe a fürdőszoba. A mozaikburkolattal látványos hatást érhetünk el pl. egy előcsarnokban, bordűrként pedig bármelyik helyiségben jól mutat.

A mozaik kevésbé tartós a többi hidegburkolatnál, sőt egyes melegpadló-típusok is megelőzik e téren.

Pala

A pala természetes kőzet; rendkívül tartós, kevés karbantartást igényel, nem látszik meg rajta a piszok. A pala általában vízálló, ezért vizes vagy fedett-nyitott helyiségekben is használható. A rusztikus, tartós és könnyen tisztítható pala ideális konyhai padlóburkolat. A strapabíró palalapok vékonyabbak, mint a többi természetes kőburkolat, ezért ezeket kevésbé teherbíró aljzatra is lerakhatjuk.

Mészkő és homokkő

A mészkő és homokkő padlóburkolat hosszú évezredeket is kibír! A kőburkolat bármilyen stílusú belső térben jól mutat. A mészkő és homokkő a legváltozatosabb kőburkolatfajta, számtalan természetes színárnyalatban kapható.

Bár a kőburkolat látványa a színei miatt kellemesen meleg, azonban a kőpadló meglehetősen rideg érzetet kelt. Érdemes megfontolni a padlófűtés alkalmazását. A homokkő felülete meglehetősen érdes, mégse válasszunk túl simára csiszolt lapokat, mert nedves területeken (konyhában, fürdőszobában) nagyon csúszósak lehetnek. Ezekben a helyiségekben csúszásmentes, matt felületű burkolatot rakjunk le. A felületkezelt kövek vízhatlanok; ha viszont nem vonjuk be őket védőbevonattal, foltosan elszíneződhetnek.

A mészkő és a homokkő burkolat az összes belsőépítészeti stílussal harmonizál. A lapokat felületkezelő anyagokkal matt, vagy polírozással csillogó felületűvé tehetjük. A kőlapokat gyakran eltolt hézagokkal rakjuk le, ami kissé rusztikus hatású. Elegánsabb megoldás a nyolcszögletű lapokból, kontrasztos színű rombusz alakú betétekkel lerakott burkolat. A kőlapokat lerakhatjuk szűk vagy szélesebb hézagokkal, de készíthetünk szabálytalanul kiosztott kőburkolatot is.

Tégla

A téglát évezredek óta használják építőanyagként. Ez az égetett agyag építőelem kevésbé tartós, mint a kő, azonban ez is megfelelően kopásálló, és látványra, érintésre kellemesen meleg hatású anyag. A tégla emellett olcsóbb és karbantartása is egyszerű.

Falazótéglából is készíthetünk padlóburkolatot, bár ezek meglehetősen vastagok és nem túl tartósak. A tömör burkolótégla -klinkertégla- élettartama már hosszabb, viszont még mindig túl vastag padlóburkolathoz. A legjobb, ha padlóburkoló téglát használunk, amelyet kifejezetten erre a célra gyártanak.

A téglaburkolatot aljzatbetonra kell lerakni: ennek a legfontosabb oka, hogy általában ágyazóhabarcsba rakjuk le, ami még jobban megnöveli a burkolat tömegét.

A burkolótéglákat felületkezelő védőbevonattal tegyük vízhatlanná; ezzel egyúttal a hézagokba rögzítjük a homokkitöltést, amitől szebb lesz a felület. Egyes burkolótéglákat eleve vízhatlan kivitelben gyártanak, ezeknél nincsen szükség felületkezelésre.

A téglaburkolat szigorúan szabályos elemekből áll, így aztán a tetszetős téglaburkolat titka a szép kiosztás. A legegyszerűbb kiosztás a futó téglakötés eltolt hézagokkal; ez a lerakási mód egyben hosszítja is a helyiséget. A halszálkaminta egyszerűen lerakható, ugyanakkor nagyon érdekes felület. A váltakozva lerakott futó és kötősorok (fonott mintázat) szintén kellemes mintázatot adnak. A téglák anyagához hozzáadott festékanyaggal akár kék vagy zöld színű elemeket is lehet készíteni. A sima felületű vörös téglákkal burkolt közlekedő (különösen ha kontrasztos színű fugázóanyaggal hézagoljuk a burkolatot) modern, míg a kopott bontott tégla régies hatású.

A téglát inkább falakhoz szokták használni, ezért ha beltérben alkalmazzuk, olyan érzésünk lesz, mintha a szabadban lennénk.

A régi házak bontásából származó tégla nagyon érdekes felületet ad változatos színeivel és a szabálytalan, kopott elemekkel. Ez a bontott téglákból készült padló érdekes kontrasztot képez a szigorúan szabályos, új elemekből álló vörös tégla falburkolattal.

Márvány és gránit

A sima, hűvös és kemény márvány- és gránitburkolatoknak tagadhatatlanul sajátos varázsa van. Ezt a két anyagot eddig semmiféle szintetikus anyaggal nem tudták helyettesíteni. A márvány- vagy a gránitpadló egy életen át szép marad! Márványt legtöbbször fürdőszobákban használnak. Ne feledjük, hogy fürdőszobában a márványburkolatot védőbevonattal kell ellátni. A gránit viszont vízhatlan, ezért fürdőszobákban a márvány alternatívája lehet. A márvány és gránit elegáns előszobákban, fogadóhelyiségekben is nagyszerűen mutat. Azonban alkalmazásakor érdemes megfontolni padlófűtés alkalmazását.

A legjobb minőségű márvány Olaszországból származik, bár máshol is bányásszák.

Üvegpadló

Az üvegpadló átlátszó felülete hatásos belsőépítészeti elem. Az üvegpadló a leglátványosabb padlóburkolat. Üvegpadló készítésénél az elemeket fém tartószerkezetbe helyezik. Érdemes csúszásmentesített felületű üveget választani. Üvegcsempéket mozaikburkolatokban is felhasználhatunk. Az üveg burkolólapokat sokféleképpen kombinálhatjuk egyéb burkolatokkal, pl. fémmel vagy márvánnyal; az üvegbetét lehet eleme egy lépcsőpihenőnek, vagy kiemelhet egy dísztárgyat.

Az üvegpadló egy kis helyiségben is rendkívül hatásos lehet: mélység és tágasság érzetét kelti, és még több fényt enged be. 

 

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info