Jó tanácsok burkolat vásárlása előtt

Még ha van is elképzelésünk arról, milyen padlóburkolatot szeretnénk, akkor sem érdemes rögtön az építőanyag-kereskedésbe rohanni és megvásárolni a hozzávalókat. A burkolómunka sikerének titka a gondos előkészületekben rejlik.

A munka megkezdése előtt tájékozódjunk arról, hogy mennyire tartós a burkolat, milyen karbantartást igényel, és hogyan befolyásolja a helyiség belsőépítészeti kialakítását.

Figyelni kell pl. az igénybevételre, milyen hatások érik - padlófűtés, közvetlen napsugárzás, erős koptató hatások. A színek, komfortérzet, harmónia, a kiegészítők, a lakás egyéb berendezési tárgyai mind hatással vannak a burkoló anyag fajtájára, a választásra.

Az új padlóburkolat lerakása előtt elengedhetetlen az aljzat megfelelő előkészítése.

Ehhez hozzátartozik a régi padlóburkolat eltávolítása, és, amennyiben szükséges, az aljzat egyenetlenségeinek kijavítása, az aljzat megerősítése és vízszintessé tétele.

Elképzelhető, hogy szükség van vízszigetelésre, egyes padlóburkolatokhoz pedig habalátétre. Bizonyos esetekben speciális aljzatra, például akusztikus panelekre (szárazesztrich) is szükség van; ezek hangszigetelnek és égéskésleltető hatásuk is van.

Már meglévő keményfa vagy kerámiaburkolatra is lerakhatjuk az új burkolatot (amennyiben az eredeti burkolat stabil és nem nedvesedik), azonban ennél a megoldásnál sokszor túl vastag lesz a padlóburkolat. Amennyiben a régi kerámiaburkolat lesz az új burkolat aljzata, felviszünk rá 3 mm vastag aljzatkiegyenlítőt.

Jó tanácsok burkolat vásárlása előtt:

  • Nagyméretű burkolólapokat nagy helyiségekben alkalmazzunk, a kisebb szobákba kisebb elemek kerüljenek (bár ennek a szabálynak a felrúgásával egészen érdekes felületeket képezhetünk)
  • Vegyük figyelembe a többi burkolatot is. Egy mintás szőnyegpadló színes, mintás tapétával kombinálva már zavaró lehet.
  • A hosszanti csíkozások hosszítják a teret; széltében elhelyezve viszont szélesebbnek, ugyanakkor rövidebbnek mutatják azt.
  • A geometrikus mintázat elegáns hatású, ugyanakkor kisebbíti a teret.
  • A világos árnyalatok nagyítják a teret, míg a meleg, sötét színek meghitt, barátságos környezetet teremtenek.
  • A durva, texturált felületek oldott, rusztikus hatásúak, míg a sima, csillogó burkolatok könnyed, kifinomult, elegáns felületet képeznek.

Az azonos színárnyalatú csempék utólagos be­szerzésére csak korláto­zott ideig van lehetőség. Az akciós csempék gyak­ran kifutó sorozatokból származnak és később már nem kaphatók. A szín­árnyalatok kisebb eltéré­seit még akkor sem lehet kizárni, ha később mégis sikerül később elvileg ugyanolyan fajta csempét beszerezni. Ezért vásár­láskor némi tartalékról is gondoskodjunk, mert mindig előfordulhat, hogy valahol a falat vagy a padlót ki kell bontani, vagy a padlólapot egy ráejtett nehéz tárgy összetöri.

Különböző burkolatok csatlakozása:

Két helyiség között gyakori a burkolatváltás; ilyen esetben érdemes gondosan megtervezni, hogy milyen színek kerüljenek egymás mellé. A különböző burkolatokat néha csak egyszerűen egymás mellé helyezzük, bár sokféle burkolatváltó, dilatációs profil kapható. Az egyszerű fa- ,fém- vagy műanyag küszöböt egyszerűen a padlóhoz szegezzük. Speciális csatlakozóprofillal megoldható a különböző vastagságú burkolatfajták közötti átmenet.

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info