Méretek, formátumok

A különböző csempeformátumok és méretek választéka legalább akkora, mint az alkalmazott színek és mintázatok kínálata.

Tekintettel arra, hogy a fürdőszobák terve­zésénél alkalmazott raszterháló alapmérete 60 cm, a klasszikus, négyzet alakú fajansz­csempék közül a 15 x 15, 20 x 20 és 30 x 30 cm formátumok felelnek meg ennek a raszter ­méretnek.

A csempék díszítését egyre inkább a divatirányzatok határozzák meg, vannak lüszter fényű, fémhatású, vagy matt és fényes felületek kombinációjával készült burkolólapok. Egyre növekszik az igényes eleganciát sugárzói csempék iránti kereslet, és az aranydíszítés alkalmazása is terjed.

Az ún. dekor csempéket régebben csak falfelületek egységes kialakításához, vagy minta nélküli (azaz ún. sima csempékkel burkolt) felületeken elszórva alkalmazták, ma már azonban kaphatók és sok érdekes alkalmazási lehetőséget kínálnak a csempeképek is, ame­lyek két vagy több csempéből rakhatók össze és akár négyzetméternyi méretű motívumokat is ábrázolhatnak. További izgalmas megoldá­sokra nyílik mód a bordűrök és a díszlécek alkalmazásával, amelyekből kereteket és csíkokat lehet készíteni, de némi ügyesség­gel építészeti problémák áthidalására is fel­használhatók.

Egyes csempesorozatokhoz különböző kerámia-idomokat is lehet kapni, pl. külső és belső sarkokhoz való sarokidomokat, amelyek lehe­tővé teszik a burkolatok harmonikus és könnyen tisztán tartható átmeneteinek és lezárá­sainak kialakítását.

A greslapok méret- és formaválasztéka lé­nyegesen nagyobb, mint a fali csempékké.

A kínálatban a klasszikus négyzet mellett a téglalapok, de a hat- és nyolcszögek is meg­találhatók.

Ezekkel a lapokkal sokféle érdekes kombiná­ció kialakítására nyílik lehetőség, pl. négyzetekből és hosszúkás hatszögekből vagy nagy négyzetekből és azokat keretező keskeny téglalapokból. A keret sarkait kicsiny, lehetőleg más színű négyzetekkel lehet kitölteni. Érdekes kombináció pl. ha egy egész emeleten egysé­ges színű burkolatot alkalmazunk, az egyes helyiségek padlóit azonban az eltérő fugakép mégis megkülönbözteti egymástól. A greslap fagyálló, ezért a burkolat akár a teraszon is folytatható.

A derékszögű és szabályos sokszögű alakok mellett ívelt alakzatok kialakítására alkalmas greslapok is vannak vagy hullámos szélű négyzetek, amelyek a kézi gyártású csem­pékre emlékeztetnek, nem is beszélve a sok­féle mozaikcsempéről.Az utóbbiakat rend­szerint hátoldalukkal egy papírhordozóra ragasztják fel, így azok könnyen lerakható táblákat alkotnak. Egyes csempéknél az első oldalra is papírt ragasztanak, ezt a lerakás után le kell mosni. 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info