A padlószőnyeg

A legkényelmesebb, leginkább otthonos burkolat a padlószőnyeg; ezen tulajdonságai különösen télen érvényesülnek. Emellett valószínűleg ez a legnagyobb választékban kapható burkolattípus, ezért a hatalmas szín- és mintaválasztékban, a szövött és tűzött, velúr- és buklészőnyegek között biztos megtaláljuk a nekünk tetszőt. A természetes rostojból készült padlóburkolatok (pl. juta, szizál) megjelenése jellegzetes, emellett anyaguk környezetbarát.

Padlószőnyeg

A padlószőnyeg az egyik legbonyolultabban lerakható burkolat. Nehéz, nagy tekercseket kell mozgatnunk; ezeket úgy lerakni, hogy feszes, teljesen sima felületet kapjunk, nem könnyű. A padlószőnyeglapok lerakása már könnyebb, mert ezek kisebbek, könnyebbek. A legtöbb padlószőnyegnél alátétet, szögeslécet (fogaslécet) és dilatációs (burkolatváltó) profilokat is be kell építenünk. Az alátét képes az aljzat bizonyos mértékű egyenetlenségeit kiegyenlíteni. Az alátétréteg célja, hogy még puhább legyen a burkolat, emellett azonban annak élettartamát is megnöveli. Ha azonban az aljzat nagyon rossz állapotban van, felhordunk aljzatkiegyenlítőt.

Bizonyos esetekben szükség van ragasztásra; ilyenkor speciális, a hagyományos vagy a természetes rostokból készült padlószőnyeghez való ragasztót kell használnunk, amelyet vékonyan fogjuk felhordani.

A padlószőnyeggel burkolt helyiségekben igazán otthonosan érezhetjük magunkat; Nem csoda, hogy a padlószőnyeg a nappalik, dolgozók és hálószobák népszerű burkolata. A megfelelő szőnyeg kiválasztása azonban nem egyszerű: a színek, minták, textúrák és különböző minőségű szőnyegek választéka hihetetlenül gazdag. A gyártók a padlószőnyegeket kopásállóság szerint osztályozzák: léteznek erős igénybevételre, lakóterekbe (nappali, előszoba), általános igénybevételre (hálószoba) és kevésbé igénybe vett területekre (tárolók) szánt szőnyegek. Emellett arra is figyeljünk, hogy miből készül a szőnyeg: 100% gyapjúból, 100% szintetikus szálból, vagy a kettő különféle arányú keverékéből. A gyapjúszőnyeg még ma is verhetetlennek bizonyul a kényelem, kopásállóság és tűzállóság terén, ugyanakkor azonban nagyon drága is. A szintetikus szálból készült szőnyegek legnagyobb hátránya a rossz tűzállóságuk, emellett kevésbé szépek is a gyapjúszőnyegeknél. A szőnyegek élettartama is nagyon eltérő: egy jó minőségű, sűrű szövésű gyapjúszövet élettartama, amely 80% gyapjú és 20% nejlon alapanyagból készült, akár 15 év is lehet, míg egy könnyű, olcsó szőnyeg már 1-2 év alatt elkopik.

A padlószőnyeg tekercsben és lapok formájában kapható. A kétféle típust különbözőképpen kell beépíteni. A tekercsekkel nehezebb dolgozni, mint a lapokkal, és előbbi alá alátétréteget kell építeni, ennek köszönhetően viszont nincsen szükség tökéletesen sima aljzatra. A lapok alá viszont nem kerül alátétréteg, ezért az aljzatbetonra aljzatkiegyenlítőt kell felhordani. A lapokat speciális ragasztóval kell rögzíteni.

Természetes rostokból készült burkolat

Ezek a burkolatok környezetvédelmi szempontból mindig jó választást jelentenek. A legtöbb ilyen terméket a harmadik világ országaiban állítják elő, hagyományos szövőszékeken, és az alapanyagaik jórészt megújuló forrásokból származnak. A természetes rostokból készült burkolatok biológiai úton lebomlanak, ezért sokkal inkább környezetbarát anyagok, mint a hagyományos padlószőnyeg.

A természetes rostokból készült burkolatok közé tartoznak a szizál- , juta- és kókuszrost burkolatok.

A természetes rostokból készült burkolatokat lerakhatjuk alátéttel és alátét nélkül is: előbbi esetben puhább lesz a padló, és az élettartama is megnő. Ezek a szőnyegek a padlószőnyeghez hasonlóan puhák és melegek, emellett pedig kellemes, természetes a megjelenésük. Ha alátéttel rakjuk le és rendszeresen tisztítjuk, ez a burkolattípus majdnem olyan tartós, mint a padlószőnyeg - ugyanakkor ahhoz hasonlóan könnyen szennyeződik, és a foltokat nagyon nehéz belőle eltávolítani. Emiatt nem alkalmas konyhába, és – mivel a vizet is rosszul tűri – fürdőszobába sem.

 

 

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info