A parafa

A parafa rendkívül alkalmas padlóburkolatnak. Környezetvédelmi szempontból használata mindenképpen támogatandó. A teljesen természetes anyagból készült parafa padlóburkolat anyaga megújuló forrásból származik.

A parafa padlóburkolat a közepes árkategóriájú burkolatok közé tartozik, kiváló hangszigetelési tulajdonságokkal. Járáskor kellemesen melegnek érezzük. Mindezek miatt érdemes mint a fa padlóburkolat alternatíváját számításba venni, mivel a fához hasonlóan barátságos, meleg belső tereket lehet vele kialakítani.

Bár a burkolat anyaga puha, azonban a felületén nem marad tartós a benyomódás, ezért a parafa padlóburkolat nagyszerű választás például gyerekszobába. Igaz, hogy az anyag puha, mégis megfelelően kopásálló, hiszen a kopásállóságot a felületkezelés módja határozza meg. A parafát fürdőszobákban is előszeretettel alkalmazzák, mivel nem csúszik, kellemesen meleg és rugalmas. Itt a natúr felületet háromszor le kell lakkozni, hogy ne maradjanak fugák, mert ellenkező esetben magába szívja a nedvességet, amelynek következtében szétnyílnak az illesztések. Kaphatók eleve felületkezelt lapok is, de még ezeket is érdemes beépítés után egy réteg speciális felületkezelő anyaggal bevonni, így a nedvesség nem jut be az illesztések közé. Az előlakkozott felületet az újabb lakkozás előtt meg kell tisztítani.

A PVC- és laminált burkolatok fejlődésével a parafa egyre inkább kiszorult a fürdőszobákból; emellett a korábban csak barnás színekben kapható burkolatot sokan unalmasnak tartották. Az utóbbi években azonban néhány gyártó színes termékekkel állt elő, így már jóval kreatívabban tervezhetjük a parafa padlóburkolatunkat.

A natúr barna burkolatokon jelenik meg legszebben a parafa természetes textúrája, és ezekkel lehet leginkább elérni a kellemesen mézszínű, meleg hatású felületet, amely a parafa jellegzetessége.

Az építőiparban használatos szigetelő és burkolólemezek előállítása a dugógyártás eselékéből és a gyengébb minőségű parafakéregből történik, úgy, hogy ezeket megőrlik, és ebből az őrleményből tömböket préselnek természetes alapanyagú ragasztó hozzáadásával, vagy magas hőmérsékleten, a parafa-kéreg saját gyantájának segítségével. Ez utóbbi az expandált parafa. A tömböket különféle vastagságú lemezekké szeletelik Ezekből a szeletekből áll össze a már felhasználható „parafacsempe". Mivel az előál­lításnál a végeredmény befolyásolható, így különböző színű és tónusú, különböző for­májú „parafacsempék" gyárthatók. A parafa jó fizikai és biológiai tulajdonságai miatt vizes helyiségekben, így pl. fürdőszobában is alkalmazható.

A padlóburkolatok felületét vagy már a gyártás során kezelik, vagy a beépítés után utólag. Ez lehet viaszolás vagy lakkozás. A gyárilag felületkezelt burkolat lehet lakko­zott (általában akril lakk), amit időnként, az igénybevételtől függően fel kell újítani, vagy az ún. tartós, vinil alapú műanyag bevonat, amely akár 15-30 éves használatig változatlan. A nagyobb igénybevételnek kitett helyeken - bejárat közelében, konyhá­ban és az irodában - a lakk használata jobban ajánlott .Kisebb igénybevétel esetén a felületkezelésnél a viaszok alkalmazása is megengedett. Viaszos felületkezelés esetén ajánlatos az évente 1-3 utánviaszolás.

A parafa anyagában lévő sokmilliónyi légzsák nagy rugalmasságot biztosít, ezért a parafaburkolatok rendkívül jó hang- és hőszigetelő valamint rezgéscsillapító képes­ségűek. Nehezen éghetők, antisztatikusak, rot­hadás-, korhadás-, gombaellenálló burkolatok. Alkalmas melegburkolatként és padlófűtésnél is, rendkívül jó mérettartása miatt. Tetőtér-be­építések ideális burkolóanyaga, könnyű kezel­hetősége, alacsony sűrűsége miatt. Alkalmazha­tó falburkolatként is.

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info