A PVC és a linoleum

PVC

A PVC- burkolat, amely nem azonos a linóleummal, lemezek és lapok formájában kapható. A PVC burkolólapokkal könnyebb dolgozni, mint a lemezzel, emellett ezeknél egyszerűen készíthetünk például szegélymintát, vagy variálhatunk különféle színeket és mintázatokat. A famintás PVC- lemez jó választás lehet olyan vizes helyiségekben, ahol a fa- vagy laminált burkolatot nem lehetne lerakni.

Kaphatók öntapadós lapok is, amelyeket külön ragasztóréteg nélkül kell lerakni. Ezek azonban gyenge minőségűek, ezért használatuk nem javasolható. Kapható olyan lemeztermék is, amelyet a szegélyek mentén és az illesztéseknél kentek be ragasztóval, de ennek alkalmazása sem ajánlatos, mivel gyengébb kötést jelent, mint a teljes felületén ragasztott változat.

 

A linóleum két legvonzóbb tulajdonsága tartóssága és természetes anyagösszetétele. A linóleum kizárólag környezetbarát anyagokból készül: lenolajból, fa- és parafalisztből, fenyőgyantából és mészkőőrleményből, amelyeket jutaszövetre sajtolnak és nagy hőmérsékleten kezeknek.

A linóleum drágább, mint a PVC, viszont élettartama is hosszabb. A PVC-hez hasonlóan puha és rugalmas, ugyanakkor azzal ellentétben nem kelt mesterséges érzetet (vastagabb annál és alátétrétege is van). Emellett úgy tartják, hogy a linóleumnak antibakteriális és hipoallergén hatása van, és, mivel biológiailag lebomlik, a PVC- vagy laminált burkolatokkal ellentétben tökéletesen környezetbarát. Karbantartása könnyű, megfelelően felületkezelve vízhatlan, és a PVC- és laminált burkolatoknál jobb a tűzállósága. A linóleumot lemez és lapok formájában gyártják.

A linóleumburkolat sokféle stílusban kivitelezhető, akár egy modern előszobát, egy retro stílusú konyhát vagy egy vidám gyerekszobát szeretnénk vele burkolni. A linóleumlemezek manapság káprázatos színekben és szebbnél szebb mintázatokkal kaphatók, de léteznek tükörfényes felületű változatok is.

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info