Ablakaink üvegezése

Ennek roppant könnyen belátható az oka: többnyire a teljes nyílászáró felületen az üveg aránya a legnagyobb.

A hőszigetelt üveggyártás rendkívül sokat fejlődött az elmúlt években. Visszatekintve az elmúlt 10-15 évre, elmondhatjuk, hogy három, sőt négyszer jobb hőszígetelési tényezőkkel rendelkeznek a ma gyártott ablakok.

Amit még tudni kell az üvegekről, hogy a szerepük nem merül ki a hőszigetelésben. Hasonlóan fontos a hangszigetelés, a napvédelem és esztétikai funkciók, valamint a biztonság kérdése is. E tekintetben is nagyon széles a választék és az igazi kihívás, amikor ezeket igyekszünk különféle prioritás szerint alkalmazni.

Energia tudatosan tervezett házunkban különbséget tehetünk ablaküvegeink kiválasztásában aszerint, hogy milyen fekvésű az adott ablak. A nyári erős napfény elleni védelem hasonlóan fontos, mint a hideg elleni védelem, hiszen a hűtés szintén energia befektetéssel oldható meg. Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy az ilyen módon működő üvegünk a téli időszakban ellenünk dolgozik, vagyis nem hagyja, napfény felmelegítse otthonunkat. Mi a jó megoldás? Nos, ilyen esetben célszerű a nyári benapozást külső árnyékolóval megoldani és igénybe venni a téli napfény erejét. Abban az esetben, ha ezt egyéb körülmények nem engedik meg, vagy a téli napsütéses órák száma alacsony, akkor érdemes a napvédő üvegezést alkalmazni.

Nem hőszigetelt üvegezés: a 60-70-es években épült panel lakásokban az úgynevezett egyesített szárnyas ( Teschauer-rendszerű ) ablakokat építettek be. A szárnykeret két önálló szerkezetű és üvegezésű keretből áll és ezek egymáshoz vannak csavarozva. A csavarozás nem jelenti a légmenzes zárást az üvegek között, így a két szárny közé a hideg külső levegő egyszerűen bejut.

Hőszigetelt üvegezés: ezeket váltotta fel a hőszigetelt üveggel készülő nyílászáró. Itt már egy közös szárny van, ebben van elhelyezve a két vagy három rétegből álló üvegezés. A technológia újítás lényege az volt, hogy a távtartokkal egymáshoz illesztett üvegtáblák között légmentes zárású tér van. (Nem vákuum, hiszen a két üvegtábla között levegő vagy az újabb típusoknál gáz van, így a külső levegő nem tud bejutni az üvegtáblák közé.

Kétrétegű üvegezés:két, egyenként 4 mm vastagságú, 16 mm-es távtartóval ellátott hőszigetelt üveg az alap kivitel, melyek között levegő van. Ezek Ug-értéke 2,8 - 3,0 W/m2K.

Kétrétegű üvegezés, Low-E bevonat:a következő fejlesztés, a Low-E (low emission – alacsony átbocsátó képesség) bevonat. Ez egy alacsony emissziójú lágyfém bevonat, melyet annak érdekében juttatnak az üveg felületére, hogy a hosszú hullámú infravörös tartományú sugarakat, egyszerűen fogalmazva, a hőt az épületbe visszatükrözze. A Low-E bevonat szabad szemmel nem látható! Ennek alkalmazásával a kétrétegű üvegezés hőátbocsátási értékét a felére lehet csökkenteni, vagyis az Ug érték 1,4 W/m2K.

Kétrétegű üvegezés, Low-E bevonat, argon gáz töltés:itt az üvegek közét argon gáz tölti ki. Az argonnak jobb a hőszigetelő képessége, mint a levegőnek, így ennél a szerkezetnél a hőátbocsátási érték tovább csökken: Ug érték 1,1 W/m2K. Ez utóbbi érték a mai követelményszint alsó értéke.

Háromrétegű üvegezés, Low-E bevonat, argon gáz töltés:a következő lépés a háromrétegű üveg, amely többféle távtartó mérettel (12-14-16 mm) kombinálva, valamint a Low-E bevonattal és az argon gáztöltéssel a 0,6 W/m2K értékig csökkenti a hőátbocsátási értéket.

Ha a fenti számokat megvizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy egy háromrétegű üveggel felszerelt ablak hőszigetelése ötször jobb, mint egy egyesített szárnyas ablaké. Ez meglehetősen nagy különbség, hiszen, mint tudjuk a fűtési energia veszteség több, mint 25%-a a nyílászárókon megy el!

Amit még itt röviden meg kell említeni, az az üvegek távtartói, amelyek anyagukat tekintve térnek el egymástól. A legkevésbé jó megoldás az alumínium távtartó, mely kiváló hővezető tulajdonsága miatt engedi áthűlni az üvegperemet. Ennél jobb megoldás, de nyilván drágább is, a nemesacél távtartó. Ezeken kívül ismerjük még az úgy nevezett meleg peremes rendszereket, melyekből többféle megoldás (műanyag, TPS, stb.) létezik, de ezek nem az üveg Ug-értékét javítják, hanem az Uw-értéket. 

 

 

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info