A fa ablakok „hagyomány természetes komfortba öltve”

A fa ablakoknak nagy hagyományuk van, az ablakkészítéshez korábban kizárólag a fát használták, mivel a fa mindenhol beszerezhető, elérhető alapanyag volt.

Napjainkban olyan minőségű felületkezelő anyagok kaphatók, az ablakok szerkezete annyira korszerű, hogy nyugodtan választhatjuk a fából készült ablakokat.

A faablakokat hazai alapanyagokból-lucfenyőből, erdeifenyőből, tölgyfából- készítik, vagy egzotikus faanyagokat- meranti, oregoni ciprus, mahagóni, tíkfa- használnak.

A rétegragasztott fa nyílászárók toldás- és csomómentes konstrukciójával csúcsminőségű terméket nyújtanak.

A legnépszerűbb, leggyakrabban használt fafajtának számít a lucfenyő, borovi fenyő, a meranti és a tölgy.

Ez a sorrend akkor is, ha az árat vesszük figyelembe, az árkülönbség az egyes fajták között akár 20 % is lehet. Az ár mutatja a faanyag keménységét és minőségét. Minél puhább fából készül az ablak, annál inkább hajlamos a vetemedésre a nedvesség hatására, annál inkább változtatja formáját. A tölgy az egyik legkeményebb, alakját legjobban megőrző faanyag.

Felületi kezelés A faablakokat rendkívül sokféle színűre festhetjük, ill. pácolhatjuk. Fontos, hogy a faanyagot előbb színtelen anyaggal impregnáljuk. Ez az anyag mélyen beszívódik a fába, és ezzel megvédi a nedvességtől. A felületi kezeléshez általában vízzel hígítható lakkot használunk, amely nem környezetszennyező és tartósan rugalmas marad. Ezek az anyagok általában UV sugárzás szűrő összetevőt is tartalmaznak, ezzel védik a fát a káros UV sugárzástól, és egyben rendkívül ellenállóvá teszik a fát az időjárás viszontagságaival szemben. Az ablak vásárlásakor mindenképpen kérjünk tájékoztatást a felületkezeléshez használt anyagok tulajdonságairól, hogy milyen víztaszító és nedvességszabályozó anyagokkal van kezelve a faanyag. A fából készült ablakok esetében a legnagyobb megpróbáltatásnak a vízszintes és a ferde lejtős felületek vannak kitéve, itt áll meg ugyanis a leghosszabb ideig a hó és az esővíz. Az ablakok felülete leggyakrabban itt sérül, a felületi kezelést itt kell a leggyakrabban megismételni.

A károsodás megelőzésére az ablakpárkányokat, amelyek elvezetik az esővizet, alumíniumlemezekkel védik.

ÜvegezésAmit még tudni kell az üvegekről, hogy a szerepük nem merül ki a hőszigetelésben. Hasonlóan fontos a hangszigetelés, a napvédelem és esztétikai funkciók, valamint a biztonság kérdése is. E tekintetben is nagyon széles a választék és az igazi kihívás, amikor ezeket igyekszünk különféle prioritás szerint alkalmazni.

Az ablakok üvegezéséhez hőszigetelő két- vagy háromrétegű üveget használnak, attól függően, hogy milyen hő- és zajszigetelő elvárásoknak kell megfelelnie. Az üvegezéshez használhatunk a napsugárzás ellen védő üveget, vannak hő- és zajszigetelő védelemmel ellátott üvegek, de kaphatók biztonsági és mintás üvegek is.

Üvegfelület tisztítása Hagyományos ablaküveg tisztítószerek alkalmazása megengedett.

Ne használjunk pengét, kést az üvegre került festéknyomok eltávolítására.

Bár ma már kevesen használnak újságpapírt ablaktisztításhoz, de azért érdemes megemlíteni, hogy ezt a továbbiakban kerülje. Az újságpapír csúnyán felkarcolja az üvegfelületet.

Maró vegyi anyagok használata nem javasolt használni, erre inkább használjuk a kereskedelmi forgalomban kapható, kifejezetten ablak tisztítására kifejlesztett vegyszereket

A higiéniai előírások, követelmények betartásához az ablakokat légcserélő ráccsal vagy résszellőzővel kell ellátni. Az ablakszárny és a keret találkozásánál, a belső oldalon jó minőségű anyagból készült szellőztetőelemet kell elhelyezni. A vákuumos üreg fedele közepére kerül, az üregbe levegőztető csatlakozik, és alul vízelvezető nyílás található.

A faablakok előnyei és hátrányai:

  • A fa természetes anyag, kellemes a látványa és a tapintása.

  • A fa mindenhol kapható alapanyag, könnyen, egyszerűen megmunkálható, nem szennyezi a környezetet.

  • A fa nagyon jó hőszigetelő, kiváló a mechanikai terhelhetősége és nagyon kicsi a  hőtágulási együtthatója.

  • A fafelület javítható, festéssel egyszerűen újjávarázsolható

  • A legmegfelelőbb a nem szabványos formájú ablakok gyártásához, pl. az ívelt vagy ferde vonalakhoz.

A faablakoknak viszont hátránya, hogy folyamatosan védeni kell a nedvességtől, a penészedéstől és a mikroorganizmusoktól.

Faablakok karbantartása A tisztításon kívül, az ablakok bizonyos időközönként karbantartást igényelnek. Először is érdemes fél évente az ablak tömítéseit puha törlőruhával kitisztítani.

Az ablakok, ajtók pántjai állíthatóak és a gondos gyártás és szakszerű beépítés ellenére is szükséges időként a beállításuk és szabályozásuk.

Ezen kívül, a vasalatelemeket  (pántok, zárfogadók, zárszerkezetek) évente egyszeri tisztítást, a rárakódott por és egyéb szennyeződés eltávolítását és megolajoznifinom olajjalés szükség szerint beállítani, hogy hosszú időn át tartós maradjon.

Olajozáshoz javasoljuk a WD-40-es spray használatát. Sav és gyanta tartalmú tisztítószerek használata nem megengedett, mert ezek károsítják a korrózióvédelemet szolgáló felületi réteget. Amennyiben az ablak akad, súrlódik, a kilincs nehezen működik, a finombeállítást mielőbb el kell végezni, hogy ne vezessen a vasalat töréséhez.

Figyeljünk arra is, hogy a vízelvezető nyílások ne tömődjenek el, ha szükséges tisztítsuk ki azokat.

Amennyiben erre nem fordítunk figyelmet, a csapadékot és a kondenzvizet nem lesz képes elvezetni.

A rendszeres karbantartás és a nyílászárókat rendeltetés szerű használata, mind elősegítik az ablakok és az ajtók hosszú élettartamát.

A gumitömítések felületét évente egyszer javasolt langyos, enyhén mosószeres vízzel lemosni, szilikonos kendővel letörölni, hogy rugalmasságukat a teljes élettartam alatt megőrizzék.

Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a fenti leírt karbantartási és tisztítási kötelező feladatok elvégzése, háttérbe szorulnak, ill. sajnos feledésbe merülnek. A karbantartási és tisztítási feladatok hiányos végzésének köszönhetően számos probléma felmerül, mint például:

  • nem megfelelő zárszerkezeti működés, a rendszeres tisztítás, olajozás és szerkezeti állítás

       elmulasztása miatt

  • nem megfelelő záródás, mivel a zárszerkezet elhajlik, sérül, vagy károsodik

  • nem megfelelő a nyílászáró hő-hangszigetelése, mivel sérült a zárszerkezet, sérült a szigetelő gumirendszer rugalmassága és nem biztosított a megfelelő záródás

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info