Parketta karbantartása

A fa padlóburkolatok legalább 10-15 évig képesek ellátni feladatukat. Egy csaphor­nyos parketta, vagy svédpadló akár 200 évig is dísze lehet az épületnek. Az élettarta­mot jelentősen befolyásolja az ápolás, karbantartás. Meg kell különböztetni az egyes padlótípusok karbantartási igényét. Más karbantartást igényelnek a lakkozott, és mást az olajozott felületű padlók. A használat módja a tisztítás, karbantartás gyakoriságát határozza meg.

Szennyezett lakkozott padlók takarítását mindig szárazon kell kezdeni. Erre legal­kalmasabbak a porszívók. A letapadt szennyeződések eltávolítására a nagyobb lakk­gyártó cégek kínálnak a szennyeződés típusának megfelelő tisztító anyagokat. A lakk élettartalmát a homokos, kavicsos szilárd szennyeződések csökkentik leginkább, ezért ennek megelőzése érdekében célszerű sárfogókat, lábtörlőket alkalmazni. Amennyiben ezeket a szennyeződéseket nem rögtön a keletkezés után távolítják el, úgy apró horpadások és karcosodás jelenik meg a felületen. A száraz takarítás után nedves, parketta­ápolóval adalékolt, speciálisan kialakított törlőmoppal tisztítsuk meg a felületet a fi­nom portól és letapadt szennyeződésektől. Igénybevételtől függően hetente-havonta ér­demes mélytisztítót is használni, mi által a mikrokarcokból eltávolíthatók a berakódott szennyeződések. Minden esetben a minimálisra kell korlátozni a tisztításhoz használt víz mennyiségét, mert ez tartósan károsíthatja a padlót. Az olyan makacs szennyező­dések, mint a cipőnyom, guminyom eltávolítására külön erre fejlesztett szerek létez­nek, melyek nem károsítják a lakkozott felületet.

Olajozott padlók esetén a tisztítást kiegészíti az ápolás is. Mivel ezek a felületkeze­lő anyagok nem képeznek olyan ellenálló bevonatot a fa felületén, mint a lakkok sok­kal érzékenyebbek a mechanikai hatásokkal szemben. Cserében viszont sokkal könnyebb a javítása és a sérülések eltüntetése. Olajozott padlóknál a felmosást legteljesebb mértékben el kell kerülni. Tisztáshoz a száraz eljárásokat kell használni. Félévente, de legritkábban évente érdemes a felületeket egy viaszréteggel ellátni. Ezzel a réteggel növelni lehet a padló folyadékokkal szembeni ellenállását, valamint vissza lehet állíta­ni eredeti fényét is.

 

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info