Recsegő, mozgó padló

A padló mozgás hatására sokfajta hanghatást képes okozni. A hang okozója minden esetben két elem egymáson történő elmozdulása. Az, hogy ezek a hanghatások a pad­ló természetes velejárói, vagy egy hiba hang formájában történő megjelenése, az több tényezőtől függ.

Két fő forrása lehet a recsegő, ropogó hangnak. Az első felfogható a szegezett pad­ló fektetési módjának következményeként is. Ebben az esetben a recsegés jelenléte ön­magában nem, legfeljebb annak erőssége utalhat rossz minőségű munkára.

A szegezés során az egyes parketta- vagy hajópadlóelemek nem teljes felületükön kerülnek rögzítésre. Ezért mind a fa természetes mozgása, mind külső fizikai hatás ki­válthatja a kellemetlen hangokat. A régi, legalább 35-40 éves parketták szinte kivétel nélkül párnafára szegezett kivitelben készültek. Mivel ekkor még nem alkalmaztak hangcsillapító anyagokat a fektetés során, ezért ezek a padlók a leghangosabbak. A hang erősségét tovább növeli, ha a szükségesnél ritkábban történt a szegelés, ill. a pár­nafákat vagy a deszkázatot nem elég sűrűn helyezték el.

A másik lehetőség bármely padlótípusnál előfordulhat. Ebben az esetben a hang egy másik hiba következménye. A leggyakoribb probléma, hogy a padló dagadása majd száradása következtében elválik, meggyengül a kötés a padló és az aljzat között, ezál­tal egyfajta úsztatott padlóvá válik. A száradáskor keletkező rések szabad utat biztosí­tanak a mozgás számára. Ennek minden esetben a nedvesség a kiváltó oka. Az idős padlóknál gyakran a rovar- vagy gombakárosítások következménye, hogy a meggyen­gült szövetszerkezetű anyag a terhelés hatására elmozdul. Ennek jól látható egyenetlen felület is a velejárója, melyet a maradandó méretváltozás okoz.

A padló recsegésének a megszüntetésére nem megfelelő szegezés, valamint a par­ketta száradása okozta elválás esetén van lehetőség. Ez azonban együtt jár a padló fel­bontásával és újrafektetésével, ami viszont még mindig olcsóbb, mint egy teljesen új padló készítése. A szegezett padló felbontása után érdemes nagy táblákkal lefedni a vakpadlót, majd erre rugalmas ragasztóval visszaragasztani a parkettát. Régi padlók esetén itt lehetőség van szintezésre, javításra is, miáltal egyenletesebb felületet tudunk elérni.

Összeszáradt padló esetén nem feltétlenül kell az egészet felbontani. Amennyiben az adott helyiségnek csak egyes részei károsodtak, elegendő lehet csak azokat a területe­ket felbontani és újrafektetni. Ilyen hibák forrásai lehetnek a beázás, radiátor meghibá­sodása, nyitva maradt ablak stb.

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info