Vakpadlók

Vakpadlónak tekintünk minden fa- és fa alapú szerkezetet, amely az aljzat és a padló között helyezkedik el. A múlt század közepéig nem is létezett más lehető­ség a parketta fektetésére, mint a szegezés. A ragasztó előretörésével ez kissé háttérbe szorult, mivel az így elkészített padló sokkal több munkát igényel és ezáltal drágább. További hátrányának tekinthető, hogy mintegy 7-10 centiméterrel csökkenti a hasznos belmagasságot. Amennyiben a tervezés során erre nem gondoltak, úgy jelentős szint­eltérések adódnak az épületen belül. Zavaró lehet a padló mozgása, régi konstrukciók­nál a mozgás okozta recsegő hang. E hátrányok ellenére a vakpadlónak a mai napig is van létjogosultsága, sőt a hátrányok többségét előnyre is lehet fordítani.

A vakpadló legfőbb előnyei:

  •  A rá fektetett parketta rögzítéséhez szeget és nem ragasztót használnak. így könnyen lehet készíteni teljesen természetes, vegyi anyagoktól mentes padlót.
  • Természetesen bizonyos szerkezetek esetén van lehetőség a ragasztásra is. Az így készí­tett vakpadló száraz aljzatnak minősül.
  •  Lehetőség van további hang- és hőszigetelésre is. A gerendázat (párnafák) közé kőzet- vagy üveggyapotot, ül. akár szigetelő habokat is fektethetünk. Ebben az esetben fontos, hogy a párnafák alatt is legyen szigetelés.
  •  Régi lakások, házak felújításánál két szempontból is jó választás lehet egy vak­padló. Nagy valószínűséggel a felújítandó helységben ezt megelőzően is vakpad­ló volt, ezért technológiai időt és pénzt is spórolhatunk, amennyiben ismét vak­padlót készítünk. A másik előny, hogy lehetőség van vízpára elleni szigetelés be­építésére is.

Fontos, hogy felújításkor a kibontott parkettát, vakpadlót meg kell vizsgálni, hogy történt-e gomba- ül. rovarkárosítás, mert ez esetben még nagyobb odafigyelést igényel az új anyag beépítése. A vakpadlók kialakítását, szerkezetét jelentősen befolyásolják az alábbi tényezők:

  • a padló helye az épületben,
  • a vakpadlóra fektetni kívánt padló típusa,
  • a kész padló rendeltetése,
  • a beépíthető anyagok fajtái,
  • új építés, ül. a meglévő padló cseréje.

A vakpadlónál ugyanolyan fontos, ha nem még fontosabb szempont a sík felület, mint az esztrichek esetében. Itt ugyanis nincs még egy ragasztóréteg sem az aljzat és a rá fektetni kívánt padló között. A vakpadló készítése meghatározza a teljes padló minőségérzetét, hiszen egy recsegő, kopogó, mozgó padló nem lehet a lakás dísze.

Első lépésként meg kell határozni a vakpadlóra fektetni kívánt parketta irányát, mive1 ez határozza meg a vakpadló párnafáinak az irányát is. Ez egyaránt fontos a csaphornyos és a készparketták esetén is. A parketták iránya (minta főiránya), meg kell egyezzen a párnafák irányával.

Ezután következik a szintezés.

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info