A fürdőkád tartozékai és összeállítása

A fürdőkád leggyakrabban hosszúkás vagy sarokkád, készülhet zománco­zott acélból vagy akrilátból. Általában körbefalazzák és fali csempével vagy más módon burkolják. Része még a szagzárószerelvény a szenny­vízelvezető könyökkel, a zuhannyal ellátott keverőcsap, amelyet rögzített vagy rúdon mozgatható tartóállvány egészít ki, és az egyéb rögzítőelemek. Az egyszerű kádak mellett forgalmaznak pezsgőfürdővel fel­szerelt kádakat is. A pezsgőfürdő azonban nem helyettesíti a klasszikus kádat, ezért a családi házakban a pezsgőfürdő mellett szükség van egy­szerű fürdőkádra vagy zuhanyzófülkére is.

Napjainkban a fürdőkádak széles kínálatával találkozhatunk. A kádat állványra (lábakra) állítjuk, a zajátvitel ellen tanácsos zajcsökkentő állványokat alkalmazni. A kádnak és a falnak hézagmentesen kell illeszkednie, és a zajátvitel megakadályozásához szigetelőszalaggal és szi­likonnak kell szigetelni.

A szagzáró lehet egyszerű kivitelű, láncra akasztott dugóval és szenny­vízelvezető S-szifon vízzárral, vagy a keverőcsappal és a szennyvízszeleppel kombinált, mechanikus működésű dugóval ellátott. Ha a fürdőszobában van padlószifon, akkor a kád vízelvezetése megold­ható szagzáróval kombinált áteresztő szifonnal.

Csapolószerelvényként keverőcsapokat alkalmaznak kézi zuhanyzóval kiegészítve, fali vagy álló kivitelben. A csaptelepek lehetnek kétszelepesek, egykarosak vagy termosztátos vezérlésűek. A fali csapokat a kádnak abba a végébe szereljük fel, amelyben a szennyvízelvezető sze­lep van, vagy a kádnak abba az 1/3 részébe, amelyben a szennyvízelvezető szelep megtalálható. Az álló csapokat a kád peremében lévő nyílásba szereljük fel. A kézi zuhanyozót rögzített vagy rúdon mozgatható tartóra erősítjük. A zuhanytartó magassága tegye lehetővé a behelyezett zuhanyfejjel való zuhanyozást. Akád kiegészítője lehet az átlátszó függöny vagy összecsukható fal, ill. tolóajtó, amely védi a fürdőszobát a zuhanyozáskor szétfecskendezett víztől.

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info