A mosdó tartozékai és összeállítása

A mosdó általában egy falra felfüggesztett vagy szekrénybe süllyesztet kerámia mosdókagylóból, szennyvízszeleppel ellátott szagzáró szerelvényből, csapolószerelvényből (keverőcsapból vagy kiömlőcsapból) rögzítőelemekből, esetleg oszlopból, vagy a szifont takaró burkolatból (félbe vágott oszlop) áll. Az oszlopot rögzítjük a padlóhoz és a mosdó csészéhez egyaránt, a burkolatot gyakran csak rugókkal rögzítjük a mosdókagylóhoz.

Napjainkban sokféle alakú és felszerelésű mosdókagyló kapható. A mosdókagylót csavarokkal és tiplivel rögzítjük a falhoz vagy a szerelési egységhez. Korábban a mosdókagylók rögzítésére konzolokat használtak.

A szagzáró része lehet a szennyvízszelepnek, de a szennyvízszelepet hollandi anyával is csatlakoztathatjuk, a szagzáróhoz. A szennyvízszelep a mosdó része is lehet, ebben az esetben a szelep gyakran mechanikusan működ­etett dugó, amelyet nyomógombbal egy karos áttételen keresztül hozunk működésbe.

A csapolószerelvények lehetnek falra szerelhető vagy álló kivitelűek, amelyek gyakorlatilag kiömlőszelepek a hideg vízre, vagy keverőcsapok. A keverőcsapokat két szeleppel vagy egy karral hozhatjuk működésbe. Kaphatók termosztáttal ellátott keverőcsapok is, amelyek az előre beállított hőmérsékletre szabályozzák a kifolyó víz hőmérsékletét. Az álló csaptelepeket a mosdókagyló falfelőli peremére, a gyárilag meglévő vagy előkészített, kívánság szerinti helyen kitörhető csaplyukba szereljük fel. Az álló keverőcsapok nem forgathatóak és rövid kifolyóval készülnek, hogy ne akadályozzák a mosakodást. Az álló csapokat a vízvezetékhez a mosdó alatt elhelyezett sarok­csapokkal és a csaphoz tartozó hajlékony bekötőcsöveken át (erősített tömlők) csatlakoztatjuk. A sarokcsapok egymástól való távolsága nem lehet nagyobb 120 mm-nél, hogy a szifon burkolata felszerelhető legyen.

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info