A mosogató tartozékai és összeszerelése

A beépíthető mosogatók ma már leggyakrabban a konyhabútor részét ké­pezik, de még léteznek állvánnyal (konzollal) falra szerelt mosogatók is. A mosogatók leggyakrabban zománcozott vagy korrózióálló acélból készülnek, kaphatóak azonban akrilátból vagy kerámiából készült mosogatók is. A konyhákba zománcozott acélból, korrózióálló acélból, akrilátból vagy kerámiából készült mosogatókat szerelnek. A kerámiamosogatók inkább mosókonyhákba vagy gazdasági helyi­ségekbe alkalmasak. A mosogatót egy- vagy kétmedencésként gyártják. Egyes típusokat lapos csepegtetőtálcával készítenek, amely az elmosott edények elhelyezésére szolgál, de kaphatók az ételmaradékok, zöldséghulladékok kiöntésére alkalmas nagyméretű kiömlőnyílással ellátott mosogatók is. Vannak túlfolyóval ellátott típusok is, és léteznek a konyhai hulladék őrlésére alkalmas berendezés - ún. konyhamalac - beépítésére kialakított mosogatók is. A hulladékőrlővel felszerelt mosogatót, ha az a nyilvános csatornahálózatba üríti a hulladékot, engedélyeznie kell a csatornahálózat üzemeltetőjének is. A hulladékőrlő és az ejtő- vagy alap­csatorna közti ágvezeték nem lehet hosszabb 1 m-nél. A mosogatókat típustól függően rögzítjük a konyhabútorba. Némelyeket acélkörmökkel, rugókkal, másokat fa háromszögekkel, csavarokkal.

A mosogatók szagzárószerelvényeiből is óriási a választék. Külön sze­relvények kaphatók az egy-, ill. kétmedencés típusokhoz, a túlfolyóval vagy a kiontőtállal felszerelt mosogatókhoz. Az a legjobb megoldás, ha a mosogatót a szagzárószerelvénnyel együtt vásároljuk meg.

A mosogatóra szerelt csaptelep lehet fali vagy álló, kétszelepes, vagy egykaros kivitelű, esetleg termosztátos.  Az álló csaptelepet a mosogató peremén, vagy a mögötte kialakított nyílásba szereljük fel. Kapható kihúzható zuhannyal ellátott csaptelep is. A vízvezetékre a mosogató alatt elhelyezett sarok­csapokkal és hajlékony bekötőcsöveivel (erősített tömlők) kötjük rá a csapot.

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info