A vécécsésze tartozékai és összeállítása

A vécécsésze magából az ülőkével ellátott vécécsészéből, tartályos vagy nyomásalatti öblítőberendezésből, rögzítőcsavarokból áll, része lehet méga tartályos öblítőt a vécécsészével összekötő öblítőcső és a sarok­szelep, amelyen át a vízvezetékből egy összekötőcsövön át a tartályba áramlika víz.Napjainkban sokféle típusú, főleg kerámia vécécsésze kapható.

 

Használati forma szerint a vécécsésze lehet:

 •  guggolósvécé, amelyet guggolva használunk (nálunk ritkán alkalmazzák);
 •  ülővécé, amelyet ülve használunk.

A felfüggesztés módja szerint lehet:

 • állóvécé, amelyet a padlóhoz rögzítünk;
 • a falra rögzített vécé, amelyet a falban elhelyezett szerelőegységhez csatlakoztatunk.

Az öblítés módja szerint a vécécsésze lehet:

 • elszívó rendszerű (nálunk ritkábban alkalmazott), amelyből az ürüléket a csésze tartalmával együtt öblítéskor kiszivattyúzzák a csatorna hálózatba;
 • lemosó rendszerű, amelyekből az ürüléket a csésze oldalát öblítéskor körbemosó víz viszi le a csatornarendszerbe.

A lemosó rendszerű vécécsésze a belső alakja szerint lehet:

 •  lapos öblítésű, amelynek tányérja vízszintes, enyhén öblös
 •  mély öblítésű, amelynek tányérja rézsút van elhelyezve

A lapos öblítésű vécécsészéket azokban a lakásokban lehet alkalmazni, amelyekben a vécé külön, jól szellőző helyiségben van. A mély öblítésű vécécsészékben a széklet egyenesen a szagzáróban lévő vízbe esik, ami csökkenti a kellemetlen szagokat, ezért alkalmasabbak olyan lakásokba, ahol a vécét a fürdőszobában helyezik el. A falra függesztett vécécsészék megkönnyítik a padló tisztítását.

A vécécsészéket tartályos vagy nyomásos rendszerű berendezések öblítik. Napjainkban 9 vagy 6 L-es tartályokat használnak. A 9 L-esnél kisebb tartályokat csak olyan vécé­csészéknél lehet alkalmazni, amelyek alkalmasak a kisebb mennyiségű vízzel történő öblítésre. A 6 L-es öblítőtartály nem csak speciális vécé­csészéket igényel, hanem ennek megfelelően méretezett belső csatornahálózatot is, hogy a csatornák a keve­sebb vízzel történő öblítés ellenére se duguljanak el. A tartályos öblítők fedéllel ellátott tartályból, és a benne elhelyezett, a tartályt feltöltő és leeresztő szerelvényekből állnak.

Elhelyezése szerint az öblítőtartály lehet:

 • a csészére helyezett - kombinált (monoblokk) vécécsésze;
 • alacsonyan elhelyezett - a falra függesztett;
 • középmagasán elhelyezett - falra függesztett;
 • magasan elhelyezett - falra függesztett;
 • befalazott;
 • a falba beépített szerelőegységben elhelyezett függőleges.

Minden elhelyezési formának van előnye és hátránya is.

A monoblokk vécécsészék előnye, hogy könnyű a felszerelésük, és könnyen hozzá lehet férni a tartályhoz. Ha azonban a tartályt közvetlenül a csészére helyezzük, a víz nyomása az ölítéskor kisebb lesz. A magasan elhelyezett öblítőtartályos vécék jól öblítenek, de felszerelésük munkaigényesebb, mert a tartályt és a csészét cső köti össze, és utólagos javításkor a tartály nehezebben hozzáférhető. A tartály elhelyezésére szolgáló installációs egység lehetővé teszi a csésze falra függesztését, és a fal­ban vezethető a szükséges víz­vezeték és elfér a csatornázás is. Ennek az öblítőnek a javítása azon­ban szaktudást igényel. A tartá­lyos öblítőkben sokféle feltöltő-, leeresztő- és működtető szerelvényt alkalmaznak.

Régebben elsősorban szívóharanggal vagy –csővel működő öblítőket használtak, egyes típusoknak az volt az előnye, hogy nem tartalmazott semmilyen szelepet amelynek meghibásodása idővel szivárgást okozhatott.

Az új tartályos öblítők szelepes kieresztőszerelvénnyel működnek, ame­lyekben a lapos gumimembrán a szelepágyra ülve zárja el a víz útját. A membránt a felette lévő vízoszlop szorítja rá a szelepágyra. A leeresztőszerelvényt úszó tartja nyitva az öblítés során. A feltöltőszerelvényt (úszós szelep) úszó vezérli, amely a beállított vízmagasságnál elzárja a szelepet.

A feltöltőszerelvény lehet közvetlen működésű hagyományos szelep, amelyben a szeleptányér közvetlenül a kis lyukkal ellátott szelepülékre szorul , vagy lehet hidraulikus szervórendszerű membránszelep, amelyben a vizet a membrán két oldalán lévő nyomáskülönbség zárja el.

A nyomásos öblítők kevésbé helyigényesek, de DN 32 átmérőjű csövön át kell csatlakozzanak a vízvezetékhez (akkor is, ha az öblítő csatlakozó­menete csak DN 20 névleges átmérőjű), és jelentős túlnyomást igényelnek . A nyomásos öblítőket falra szerelhető vagy vakolat alatti kivitelben is gyártják. A rosszul beállított nyomásos öblítőberen­dezés nyomáslökéseket okoz a vízvezetékben és túlságosan hangos.

Minden öblítő elé, legyen az tartályos vagy nyomásos, a vízvezeték csat­lakoztatásához áteresztőszelepet kell elhelyezni (pl. sarokszelepet).

Avécécsészét csatlakozóidommal vagy mandzsettával kötjük a csatorna vezetékre. A vécécsészéket különböző kivezetésekkel gyártják (alsó vagy belső függőleges, hátsó vagy külső rézsútos és külső vízszintes).

Speciális kivitelezésű higiénikus vécécsésze. Ez gyakorlatilag a vécé és bidé kombinációja. A csésze része egy kitolható alsó zuhany, szárító é szagelszívó. Az elszívott szagokat vagy az épületen kívülre vezetik, vagy egy aktív szénnel működő filter semlegesíti.

A mozgásukban korlátozottak számára gyártanak speciális vécécsészéket is álló vagy felfüggeszthető kivitelben is, amelyeknek a felső perem 500mm-re van a padlótól.

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info