A zuhanyzó tartozékai és összeállítása

A zuhanyzók esetében leggyakrabban zuhanyzósarokról beszélünk, amely lehet zománcozott acél vagy akrilátból készült zuhanytálca vagy falazással készült, kicsempézett zuhanyzósarok, amelyet szigeteltek a víz elszivár­gása ellen. A zuhanytálcát átlátszó függönnyel vagy tolóajtóval választják le. A zuhanyzó része még a szagzárószerelvény, a zuhanyzóval ellátott keverőcsap és a szereléshez szükséges összekötőalkatrészek.

Zuhanytálcákból széles a kínálat. A leggyakrabban négyzet alakúak, 800 x 800 mm-es méretben készülnek, vagy negyed körcikk alakúak. Ez utóbbiak a négyzet alakú zuhanytálcákkal azonos méretben készülnek. A mélységük alapján megkülönböztetünk mély vagy sekély zuhanytál­cákat. A falazott és kicsempézett zuhanysarok gyakorlatilag bármilyen alakú lehet, fontos azonban, hogy megfelelően szigeteljék, és vízszigeteléssel ellátott talajszifonnal szereljék fel. Gyakran a szakszerűtlen vízszigetelés és a megsérült szennyvízvezeték okozza a mennyezet beázását, ezért a magasabb szinteken elhelyezett zuhanyozóknál ajánlatos előre gyártott zuhanytálcát használni. A zuhanytálcát állványon helyezik el, vagy aláfalaznak. Fontos, hogy a fal és a tálca illeszkedését megfelelően szigeteljük szigetelőszalag­gal és szilikonnal.

A zuhanyzóban használt szagzárószerel­vényt úgy tervezik, hogy minél alacso­nyabb legyen (a dugó magasságában legalább 50 mm), hogy a zuhanyozótál­cát minél alacsonyabbra helyezhessük. A mély zuhanytálcáknál túl­folyóval ellátott szagzárószerelvényeket alkalmaznak. A fürdőkádakhoz hason­lóan megoldható a zuhanyzók vízelve­zetése is átfolyó rendszerű padlószifon­nal.

A zuhanyozókban leggyakrabban kézi zuhanyzóval felszerelt fali csapokat használnak, amelyeket szelepekkel, kézi karral vagy termosztáttal működtetnek. A rögzített zuhanyrózsával felszerelt zuhanyozókat jobbára csak sport- vagy ipari létesítményekben használnak. A kézi (gégecsöves) zuhanyfejek számára szilárdan vagy rúdon mozgatható tartókat szerelnek fel, így rögzített zuhanyfejjel is lehet zuhanyozni. Kaphatók olyan zuhanyfülkék is, amelyekben a rögzített oldalsó és felső zuhanyrózsát kézi zuhannyal kombinálják, amelyet szintén a keverőcsaphoz csatlakoztatnak.

A tolóajtóval kiegészített zuhanytálca zuhanyozósarkat képez. A tolóajtó az épület részét képezi, vagy a zuhanytálcával alkot egységet. A tolóajtó és a tálca illeszkedését megfelelően szigetelni kell.

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info