Páralecsapódási problemák

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a páralecsapódás nem az ablakcsere hátránya, csupán annak következménye, mely megoldást kíván.

A páratartalomról igen sokat hallani manapság, és azt szinte mindenki tudja, hogy a hőmérsékleten, valamint a levegő tisztaságán kívül, a páratartalomnak is nagy hatása van arra, hogy mennyire érezzük komfortosnak környezetünket. A komfort érzeten kívül egészségünkre is nagy befolyással bír a levegő páratartalma.

Relatív páratartalom Amikor páratartalomról beszélünk, általában nem a levegő valós páratartalmát határozzuk meg, mint ahogy az ezt mérő készülékek sem azt mérik. Relatív páratartalomnak nevezzük azt az értéket, hogy a levegő egy adott hőmérsékleten hány százalék vizet tartalmaz ahhoz képest, amennyit a teljes telítettséghez képes lenne felvenni. Tehát ez az adott mennyiség százalékos aránya a teljes telítettséghez képest.

Tökéletes páratartalom Egészségünk és tökéletes komfortérzetünk érdekei hozzávetőlegesen 60 százalék körüli páratartalmat követelnek. Az ennél sokkal alacsonyabb, illetve sokkal magasabb érték egyaránt vezet rossz közérzethez, valamint krónikus megbetegedésekhez. A relatív páratartalom megállapításához higrométer szükséges, mely mérőműszert ma már a legtöbb párásító és páramentesítő készülék, továbbá egyes szellőztető berendezések tartalmaznak.

Száraz levegő Főként a panellakások sajátja a túl száraz levegő. Egyes esetekben a páratartalom akár 30-40 százalék alá is eshet. Azon túl, hogy nem érezzük jól magunkat ilyen környezetben, többféle légúti megbetegedésnek lehet okozója a túlzott szárazság. Ezen kívül az allergiás megbetegedések is gyakoriak, mivel a porképződés sokkal intenzívebb. Ebben az esetben sokat segít növények telepítése a lakásba, melyek párásítanak, valamint párásító készülékek használata.

Nedves levegő Az utóbbi években egyre gyakoribb probléma a túlzott páratartalom, főként téli időszakban. Ennek elsődleges oka a jól szigetelő nyílászáró. Egyes esetekben akár 80 százalék fölé is emelkedhet a lakóhelyiség páratartalma. Ez nem azt jelenti, hogy ne cseréljük le régi ablakainkat jól szigetelő ablakokra, sokkal inkább azt jelenti, hogy tisztában legyünk a módszerekkel, hogyan védekezhetünk ellene.

A túlzott páratartalom a rossz közérzeten kívül reumás megbetegedésekhez, ízületi problémákhoz, allergiás megbetegedésekhez, valamint az immunrendszer romlásához vezethet. Egészségünkön kívül, a lakás értékét is csökkenti, a falakon penészfoltok keletkezhetnek, a bútorok minőségét is tönkreteheti, nem beszélve a kellemetlen szagokról, amit a túl magas páratartalom okoz.

Páralecsapódás Régi ablakokesetében a hőáteresztés értéke túl magas, valamint a levegő cserélődése folyamatos, ez kompenzálja a túl magas hőmérséklet különbséget az ablak külső és belső felülete között.

Új, jól szigetelő műanyag nyílászárók esetében a hőáteresztés minimális, a levegőcsere szinte nulla, ha az ablak csukott állapotban van. Pontosan ez határozza meg a gazdaságosságát, hiszen a meleg levegőt bent tartja a fűtött helyiségben.

A helyiség felfűtött, meleg levegője találkozik a lehűlt üvegfelülettel, mely ha a harmatpont alatt van, akkor az itt lévő telített levegő kicsapódik pára formájában.

Megoldás Legegyszerűbb megoldás a gyakori szellőztetés, mellyel kompenzálni lehet a lakóhelyiség magas páratartalmát. Leghatékonyabb megoldás egy higroszabályozású szellőzőrendszer ( Aereco EM 916 ) beépítése, mely semmilyen közreműködést nem igényel. Folyamatosan ellenőrzés alatt áll a páratartalom, és a ki-bekapcsolás automata vezérléssel működik.

Átmeneti megoldás lehet egy páramentesítő készülék üzemeltetése, melyek között már léteznek automata vezérléssel működő készülékek, melyek folyamatosan ellenőrzés alatt tartják a levegő páratartalmát, és annak megfelelően működnek.

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info